Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Έναν χρόνο από την πρώτη εκλογική τους νίκη .

Oι επέτειοι είναι σε κάθε περίπτωση ευκαιρίες περισυλλογής και απολογισμού. Απογραφής πεπραγμένων και προγραμματισμού ενεργειών. Αυτοκριτικής και εντοπισμού σφαλμάτων από τη μια και προσπάθειας αξιοποίησης της πείρας που με τα λάθη αυτά αποκτήθηκε από την άλλη. Και σ' αυτήν ακριβώς τη διεργασία είναι λογικό να επιδίδονται αυτές τις ώρες οι κυβερνώντες. Συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την πρώτη εκλογική τους νίκη και την άνοδό τους στην εξουσία, οφείλουν να αποτιμήσουν την πορεία τους και να αποφασίσουν για τη συνέχεια.
Πολυτάραχος αναντίρρητα αυτός ο χρόνος. Με ανατροπές και εξελίξεις που και ο πιο ευφάνταστος μυθιστοριογράφος δεν θα αποτολμούσε να πιθανολογήσει. Και μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά διασπάστηκε αλλά παρά ταύτα ξανακέρδισε τις εκλογές και πλέον προωθεί πολιτική που επισήμως έχει διακηρύξει ότι δεν την πιστεύει, είναι η απόδειξη της ιδιαιτερότητας αυτής της πρώτης αριστερής χρονιάς αλλά και της σοβαρότητας και της κρισιμότητας των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν εν όψει της δεύτερης.
Γνωρίζουν οι κυβερνώντες, και πρώτος ο πρωθυπουργός, ότι το σημαντικότερο ίσως λάθος που έχει γίνει τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κυβερνητική περίοδο που η λαϊκή ψήφος τούς παραχώρησε υπήρξε η συνεχής χρονική μετάθεση λήψης δύσκολων αλλά αναπόφευκτων αποφάσεων. Και η πράξη όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχει αποδείξει ότι το κόστος μιας απόφασης που δεν λαμβάνεται σήμερα, αύριο θα είναι μεγαλύτερο.
Με βάση αυτήν τη λογική θα πρέπει να προγραμματίσει τις κινήσεις της η κυβέρνηση. Είναι, άλλωστε, η μοναδική που, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, είναι ικανή να ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή της πολιτικής την οποία πιστεύουν και θέλουν. Το βήμα για την προώθηση μιας αποτελεσματικής αναπτυξιακής και επενδυτικής πολιτικής είναι η ρύθμιση του χρέους. Προϋπόθεση για τη ρύθμιση του χρέους είναι, όπως συνεχώς μας θυμίζουν οι εταίροι και δανειστές μας, η αξιολόγηση. Κι αυτή δεν πρόκειται να ευοδωθεί αν δεν ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι.
Εύκολα, κατά συνέπεια, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο απολογισμός της πρώτης κυβερνητικής χρονιάς τους δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό ότι η πορεία προς το αύριο είναι ένας μονόδρομος, τον οποίο και οφείλουν να διασχίσουν το ταχύτερο δυνατό. Αν θα το καταφέρουν ή όχι είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαπραγματευτική τους ικανότητα και την κυβερνητική τους αποφασιστικότητα. Οπως και να έχει, σύντομα θα πρέπει να ξέρουμε όχι μόνο την επιλογή τους αλλά και το αποτέλεσμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου