Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Η κοινωνία έχει χορτάσει και από υποσχέσεις και από συνθήματα.

Η χώρα, η οικονομία και κυρίως η κοινωνία που αγωνίζεται να συνέλθει από τις βαριές συνέπειες της κρίσης, δεν έχουν ούτε την πολυτέλεια ούτε την αντοχή να παρακολουθούν μια σύγκρουση που παραπέμπει ευθέως σε παλιές εποχές, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Δεν προσφέρουν υπηρεσία ούτε στα κόμματα τους, ούτε στους πολίτες που υποτίθεται ότι απευθύνονται όσοι επιμένουν σε ένα ακραία, διχαστικό λόγο.

Η κοινωνία έχει χορτάσει και από υποσχέσεις και από συνθήματα και από απειλές κατά των κομματικών αντιπάλων. Περιμένει ιδέες, προτάσεις επιχειρήματα, για το πώς θα ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση, για το πώς θα ανασυγκροτηθεί η χώρα, για το πώς μπορεί να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι παράλογο να ψηφίζουμε για την Ευρώπη και να μην ακούμε σχεδόν τίποτε για το τι και πώς πρέπει να αλλάξει και να μετατρέπουμε την εκλογή σε ένα ιδιότυπο εσωτερικό εμφύλιο, με στόχο τον έλεγχο της εξουσίας.

Ας ξανασκεφθούν λοιπόν, αν μπορούν, οι ηγεσίες και τα κομματικά επιτελεία την τακτική της ισοπεδωτικής σύγκρουσης που έχουν επιλέξει και ας προσπαθήσουν με  περισσότερη νηφαλιότητα να αντιπαρατεθούν με θέσεις, αξίες και συγκεκριμένες πολιτικές για τα προβλήματα της χώρας, που δεν είναι και λίγα.

Σε τελευταία ανάλυση υποτίθεται ότι όλοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών για τον ίδιο σκοπό:  Μια καλύτερη Ελλάδα, απαλλαγμένη από την κρίση με ισότιμο ρόλο στην Ευρώπη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση τους προς τους πολίτες  που πέντε χρόνια τώρα πληρώνουν τις συνέπειες κυρίως δικών τους αμαρτιών.