Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Τα βιολιά άρχισαν...


Δεν ξέρω αν περιμένατε κάτι διαφορετικό, αλλά προσωπικά δεν έτρεφα ψευδαισθήσεις. Σας είχα προειδοποιήσει, άλλωστε, όταν προ ημερών ο Τσίπρας διαβεβαίωνε το φίλαθλο κοινό του ότι εφεξής «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος που θα βαράει τα βιολιά και οι αγορές θα χορεύουν», πως καλό θα είναι να μην παίρνετε στα σοβαρά κάτι τέτοιες εξάρσεις του. Ολοι λέμε κάπου κάπου τις σαχλαμάρες μας για να περνάει η ώρα, απλώς ο Τσίπρας το κάνει λίγο συχνότερα.
Αλλά η κατάσταση δεν είναι για γέλια. Το χρηματιστήριο κατέγραψε ένα πρωτοφανές στραπάτσο, οι ξένοι αναλυτές και τα ΜΜΕ προειδοποιούν για καταστροφικές παρενέργειες και μόνο από την προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο Βαρουφάκης υποδεικνύει στον Τσίπρα πως αν θέλει να κυβερνήσει θα πρέπει να διακόψει κάθε επικοινωνία με τον Ντράγκι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ο Λαφαζάνης καταρρίπτει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ κομματικής ανοησίας χαρακτηρίζοντας την κατρακύλα του χρηματιστηρίου ως «κινδυνολογία των αγορών» και «ωμή παρέμβαση του κεφαλαίου ενάντια στην Αριστερά».
Και -πού είστε;- στην αρχή είμαστε ακόμη. Πάνω που αρχίζουν και «ζεσταίνονται» τα βιολιά. Τα αληθινά βιολιά. Και που κάποιοι γνωρίζουν καλά τις «μελωδίες» τους και σπεύδουν να προειδοποιήσουν (διάβαζε: συνομολογήσουν) πως το γνωστό «εδώ τρώνε, εδώ πίνουν κι άλλου πάνε και το δίνουν» δεν ισχύει για κανέναν όταν τα πράγματα αρχίζουν κι αγριεύουν.
Ξεκάθαρα ο Βαρουφάκης και εμμέσως, αλλά αποκαλυπτικότατα ο Λαφαζάνης αναγνώρισαν ότι δεν γίνεται να πουλάς πολιτική τρέλα και να θέλεις και να σε πληρώνουν από πάνω εκείνοι που φιλοδοξείς να τους διαλύσεις το μαγαζί. Ούτε και ισχύει -αν και ποτέ δεν ίσχυε- ο γνωστός αφορισμός για τους «κουτόφραγκους». Η ρήξη και η σύγκρουση όπως τις εννοούν στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε ανατροπές πολύ ουσιαστικότερες απ' αυτές που νομίζουν οι αφελείς Μηλιοί και Σταθάκηδες, οι οποίοι νόμισαν ότι με δύο εισιτήρια αλε-ρετούρ, τρεις ή τέσσερις διανυκτερεύσεις και μερικά ραντεβού θα πείσουν τις αγορές να επιδοθούν στο τσιφτετέλι που θέλει ο αρχηγός τους.
Είκοσι μέρες έως την κρίσιμη ψηφοφορία για να δούμε τι μυαλά κουβαλάνε οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή. Κι άλλες 30 ή 40 αν χρειαστεί για να μετρηθούμε ως λαός. Στα χέρια μας είναι οι τύχες μας.