Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Καλούμαστε να επιλέξουμε τους αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες. Δημάρχους και περιφερειάρχες.

Η ΩΡΑ της (πρώτης) κάλπης έφτασε. Καικαλούμ αστε να επιλέξουμε τους αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες. Δημάρχους και περιφερειάρχες. Μέσα όμως σ' ένα κλίμα έντονα φορτισμένο από πολιτικά μηνύματα και διλήμματα που απειλούν να νοθεύσουν την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης.
ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, φυσικά, για πρώτη φορά. Αντίθετα είναι διαχρονικό το φαινόμενο της πολιτικής εκμετάλλευσης των επιλογών του εκλογικού σώματος για τη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη. Κι αυτό παρόλο που με τα χρόνια αποδεικνύεται πως οι προτιμήσεις των πολιτών στρέφονται όλο και περισσότερο σε ανεξάρτητους υποψηφίους, οι οποίοι άσχετα από την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτησή τους δεν αποτελούν καθαρά κομματικές υποψηφιότητες.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ δεν επιλέγουμε κόμματα. Αυτό θα γίνει την άλλη Κυριακή, στο πλαίσιο της αναμέτρησης για το Ευρωκοινοβούλιο. Μεθαύριο εκλέγουμε δημάρχους και περιφερειάρχες. Που σημαίνει πως η δουλειά την οποία καλούνται να φέρουν σε πέρας επηρεάζεται πρωτίστως από τις προσωπικές τους ικανότητες και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους και όχι από τη στήριξη του ενός ή του άλλου κόμματος και των σκοπιμοτήτων που αυτό θέλει να υπηρετήσει.
Η ΧΩΡΑ κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ούτως ή άλλως, όποια κι αν είναι η κομματική τοποθέτηση του κάθε ψηφοφόρου, εκείνο που προέχει είναι η επιθυμία όλων να διαμορφωθούν αξιοκρατικά θεσμοί και μηχανισμοί, οι οποίοι θα λειτουργούν για την προαγωγή και την προστασία των συμφερόντων των πολιτών.