Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Μετρώντας μέρες

Μετρώντας μέρες
Η ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα η ενός μηνός συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανυπολόγιστη. Ερείσματα που με επιμονή και συστηματικότητα οικοδομήθηκαν τα χρόνια της Μεταπολίτευσης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Αμφισβητείται πλέον ανοικτά έξω αλλά και μέσα στην Ελλάδα -ακόμα χειρότερα και στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης- η χειρολαβή της ΕΕ και του ευρώ από την οποία κράτησαν τη χώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης, ο καθένας με τον τρόπο του και από τη δική του ιδεολογική και κομματική αφετηρία.
Τα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης κινδυνεύουν από την απουσία σχεδίου, σε συνδυασμό με την ασχετοσύνη και την αβάσταχτη ελαφρότητα που τη συνοδεύουν. Η λαϊκή υποστήριξη -τελευταίο καταφύγιο που το χρησιμοποιεί απειλητικά η κυβέρνηση- μέρα με τη μέρα θα υποχωρεί, όσο η επικοινωνία με επίχρισμα «αξιοπρέπειας» θα συγκρούεται με την πραγματικότητα.
Η ζημιά ήδη έχει γίνει, τώρα πρέπει να αποφευχθεί η κατάρρευση.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο Τσίπρας συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα, πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει ότι θα αναιρέσει τον εαυτό του. Μπορεί να το κάνει; Μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός εσωτερικού εμφυλίου στο κόμμα του; Να αποδεσμευτεί από τον Καμμένο; Πολύ δύσκολο, πόσω μάλλον όταν δεν προετοιμάζει το έδαφος για στροφή και εξαπολύει κυνήγι μαγισσών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έναν βαθύ διχασμό.
Σε κάθε περίπτωση σε μέρες -όχι σε μήνες- θα ξέρουμε αν η χώρα με «ηρωικό» τρόπο θα πέσει στα βράχια ή τελευταία κυριολεκτικά στιγμή θα στρίψει. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο ρόλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης θα είναι σημαντικός. Δεν συμφωνώ, λοιπόν, με απόψεις που θέλουν αυτή τη στιγμή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μπουν σε κύκλο εσωστρέφειας και να αναλωθούν σε μάχες για την ηγεσία του χώρου. Οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από έκτακτες για να πάμε «ως συνήθως». Για τον χώρο δε της Κεντροαριστεράς το ζητούμενο δεν είναι αόριστες «αριστερές στροφές» και αναζήτηση ηγεσίας από τα έτοιμα και πολυφορεμένα. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Οσοι νόμιζαν ότι αυτό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν από την πλάνη τους.