Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Ο λαός έχει χάσει το μέτρημα.

Και ενώ στη Βουλή όλοι ασχολούνται με προσθαφαιρέσεις, ο λαός έχει χάσει το μέτρημα. Οι λογαριασμοί, οι φόροι, οι καθημερινές υποχρεώσεις, τα δάνεια... όλα είναι εναντίον του. Είναι απορίας άξιο πώς θα κατεβούν τα κόμματα στις εκλογές. Με τι σθένος θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν να ζητήσει την ψήφο του λαού; Θα τολμήσουν να επιχειρηματολογήσουν;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να εμφανιστούν μπροστά στον λαό. Αποτελεί ύβρη το να ζητήσει το δικαίωμα της επανεκλογής του κάποιος από αυτήν την κυβέρνηση. Από την άλλη, έχουμε το κόμμα της αντιπολίτευσης, απέναντι στο οποίο ο λαός μοιάζει ιδιαίτερα επιφυλακτικός – αλλά και αποφασισμένος να του χαρίσει μιαν ευκαιρία. Την ευκαιρία που δικαιούται. Μιαν ευκαιρία, ωστόσο, υπό δυσμενέστατες συνθήκες.

Στην κυβέρνηση που πιθανόν να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει πλέον καμιά πίστωση χρόνου, καμιά λαϊκή ανοχή· για την όποια αποτυχία της δεν θα γίνει δεκτή καμιά δικαιολογία. Η στιγμή είναι ιστορική για την ελληνική Αριστερά, η οποία για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου είναι πιθανόν να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Πρόκειται ωστόσο για μιαν ευκαιρία δίχως έλεος σε μια συγκυρία δίχως οίκτο.