Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Τις αποτυχίες και τα λάθη της πληρώνουν οι Ελληνες εδώ και 20 μήνες.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ θέλουν να ανασυγκροτηθούν, να ανατρέψουν τις δημοσκοπήσεις και να αποφύγουν κάθε κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Δεν είναι στις προθέσεις τους πλέον κάτι τέτοιο. Το αντίθετο.
* Ομως, αυτή η νέα στρατηγική της «αντεπίθεσης» με σφοδρή πολεμική στη Νέα Δημοκρατία (που συζητήθηκε αναλυτικά την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε άλλες συσκέψεις) δεν μπορεί να βασισθεί σε κανένα ισχυρό, συγκριτικό πλεονέκτημα. Πράγματι, οι αποφάσεις των Βρυξελλών έδωσαν στην Ελλάδα βαθιά ανάσα και νέες δυνατότητες, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά – πολλά σημεία, οι νέες περικοπές και αφαιμάξεις άρχισαν να ισχύουν και το μέγα στοίχημα ήταν και παραμένει η κυβερνητική πολιτική. Τις αποτυχίες και τα λάθη της πληρώνουν οι Ελληνες εδώ και 20 μήνες.
Το θέμα δεν είναι εάν ο Α. Σαμαράς έχασε ή όχι «ιστορική ευκαιρία να συμβάλει», αλλά οι ιστορικές αποτυχίες όλης της περιόδου Γ. Παπακωνσταντίνου.
* Πολύ περισσότερο όταν η μέχρι τώρα σκλήρυνση της κυβέρνησης, από τον Αλέξη Τσίπρα έως τους ταξιτζήδες, μάλλον απέτυχε, ενώ οι προτάσεις – θέσεις του Αντώνη Σαμαρά τού έχουν εξασφαλίσει ευρύτερη λαϊκή αποδοχή. Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κρίσης υπάρχουν και είναι οδυνηρά, με γενική την πεποίθηση ότι βελτιώθηκε μεν το διεθνές πλαίσιο, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν εσωτερικά. Δεν λύνονται, δεν προωθούνται, δεν οδηγούν σε ελπίδες και προσδοκίες.