Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η κρίση, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Κρίμα...

Τελικά η κυβέρνηση ενέδωσε στην... πραγματικότητα και αποδέχθηκε κάτι που ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος για τη μεγάλη κρίση που θα περάσει τους επόμενους μήνες και ο κλάδος των ΜΜΕ. Η αιτία είναι γνωστή και ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει ο καθένας από εμάς για το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας, αναγνωρίζει ότι ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών θα οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.
Μέχρι προχθές η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας και του υπουργού Υποδομών ηρνείτο κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Απαντούσαν όλοι το εξής απλοϊκό: Οι 1.700 και πλέον που θα απολυθούν επειδή τα κανάλια στα οποία εργάζονται δεν θα έχουν άδεια και ως εκ τούτου θα κλείσουν, θα προσληφθούν από τους νέους «καναλάρχες».
Μια απλή μαθηματική πράξη αρκεί για να καταλάβει και ο μαθητής του δημοτικού ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, έσπευσε να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική «γραμμή» (αυτό κι αν αποτελεί... είδηση) και αποδέχθηκε ότι θα υπάρξουν πολλοί άνεργοι, τους οποίους όμως ?όπως δεσμεύθηκε? θα υποστηρίξει!
Χθες, λοιπόν, ανακοίνωσε το... πρόγραμμα δράσης: Πρώτο μέτρο είναι να επιδοτηθούν θέσεις απασχόλησης στα νέα κανάλια, δεύτερο ότι θα στείλει κόσμο στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και τρίτο (προσέξτε λογική!!) συμβούλευσε τους εργαζομένους στα κανάλια που δεν πήραν άδεια (και άρα σε τρεις μήνες θα είναι άνεργοι) να ανοίξουν ειδησεογραφικά sites!
Είναι σαφές ότι αυτή η συμβουλή του υπουργού Εργασίας δεν αντέχει καν σε κριτική. Επρόκειτο μάλλον για μια ειρωνεία παρά για ουσιαστική πρόταση. Και είναι κρίμα γιατί θεωρητικά η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, θα πρέπει να στέκεται με ειλικρίνεια δίπλα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πρόβλημα. Πόσω μάλλον όταν αυτό το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η κρίση, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Κρίμα...