Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Θα περιμένουμε, ωστόσο, ν' ακούσουμε και τα επιχειρήματα του Τσίπρα και των επιτελών του.

Είναι αποδεδειγμένο και χωρίς την παραμικρή εξαίρεση ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εξεταστική επιτροπή που να κινήθηκε πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το ίδιο θα συνέβαινε, αν υπήρχε περίπτωση να συγκροτηθεί, και μ' αυτήν που επιδιώκει ο Τσίπρας. Ή που υποσχόταν να συγκροτήσει -για να μην ξεχνιόμαστε- και ο Σαμαράς. Παιχνίδια εντυπώσεων θα παίζονταν και τίποτε περισσότερο.
Μόνο που τώρα υπάρχει το «περισσότερο». Είναι η συνοχή της κυβέρνησης. Και σε βάρος αυτής στρέφεται η πρωτοβουλία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Στις παρενέργειες που θα προκληθούν, στις αντιπαλότητες που θ' αναδυθούν, στις αντιθέσεις που θ' αναβιώσουν ανάμεσα στους χθεσινούς αντιπάλους και σημερινούς εταίρους. Κι όσο για το υπό έρευνα θέμα, αυτό δεν θα κριθεί, φυσικά, από κομματικές ψήφους. Η καθιερωμένη πρακτική και μόνο είναι εκείνη που προσδιορίζει τελικά ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Και οι αντικειμενικές δυνατότητες που έχει ή δεν έχει ο οικονομικά στριμωγμένος να παζαρέψει τους όρους του όποιου δανείου τού είναι απολύτως αναγκαίο.
Θα περιμένουμε, ωστόσο, ν' ακούσουμε και τα επιχειρήματα του Τσίπρα και των επιτελών του. Τι άλλο θα μπορούσε ή θα έπρεπε να γίνει. Οπως, για παράδειγμα, ν' αντιμετωπίσουμε την κρίση προχωρώντας σε 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Ή να καταφύγουμε στους Κινέζους και τους Ρώσους που σχεδόν μας παρακαλούσαν να μας δανείσουν. Ή να νιώσουμε υπερήφανοι ακολουθώντας το παράδειγμα της Αργεντινής. Ή όποια άλλη σαχλαμάρα είχαν εκτοξεύσει τότε, αλλά τώρα θα υποδυθούν πως δεν τη θυμούνται, πως δεν το εννοούσαν έτσι.
Εκείνο, πάντως, για το οποίο δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία είναι ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα παραστεί ο Τσίπρας «εσωτερικού» και όχι ο Τσίπρας «εξωτερικού». Για την ακρίβεια ο αδιάλλακτος Τσίπρας της ΛΑΡΚΟ που καταργεί μνημόνια και αποκαθιστά μισθούς και συντάξεις και όχι ο συγκρατημένος Τσίπρας των πρεσβευτών που εγγράφει υποθήκες για το μέλλον.