Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Καλοκαίρι είναι, θα περάσει. Αντε να το σπρώξουμε λίγο να τελειώνουμε

Καλοκαίρι είναι, θα περάσει. Αντε να το σπρώξουμε λίγο να τελειώνουμε. Ακόμα κι αυτοί που μπορούν να κάνουν διακοπές δεν αισθάνονται καλά γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να συμβεί. Ολα αιωρούνται, όλα μετακυλίονται. Ζούμε σε μια ρευστή κατάσταση. Τίποτα δεν μένει σταθερό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό είναι πολύ καλό γιατί καμία πέτρα δεν χορταριάζει. Ελα όμως που όλα αλλάζουν για να παραμένουν ίδια... Αυτή η κρίση θα μας τρελάνει. Κρατάει πολύ και από πουθενά δεν φαίνεται πως θα ξεπεραστεί. Είμαστε υπό εξάρτηση. Τα μέτρα των μνημονίων δεν είναι βραχυπρόθεσμα, θα τα βρουν μπροστά τους και τα δισέγγονά μας, που σημαίνει η πατρίδα μας θα είναι υποθηκευμένη και υποδουλωμένη, καθότι τα δάνεια και οι δανειστές δεν θα διστάσουν να μας πιουν το αίμα. Ηδη η αφαίμαξη συντελείται από τη στιγμή που χιλιάδες νέοι ξενιτεύονται για να βρουν αλλού δουλειά. Αυτή η εξαιρετική, η ενδιαφέρουσα εποχή δεν γίνεται να μη γίνει ιστορική. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να σερνόμαστε και να ζούμε με τον βραχνά τής κάθε μέρας να τα βγάλουμε πέρα και να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε με τους λογαριασμούς στο προσκεφάλι μας.
Ζούμε σε μια χώρα πανέμορφη και γαλάζια. Από παντού η θάλασσα φτάνει μέχρι τα σπίτια μας. Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στις παραλίες κι αυτό είναι ακόμα πιο επώδυνο γιατί δεν μπορούμε να τις χαρούμε. Δεν γίνεται να μην ξαναμπεί η πολιτική στη ζωή μας. Συμπεριφερόμαστε σαν να περιμένουμε να μας σώσουν τα κόμματα, που όλοι παραδεχόμαστε ότι έχουν ξεπεραστεί. Η ανάγκη η προσωπική και η κοινωνική αναγκαιότητα θα μας βγάλουν από τον όποιο εφησυχασμό. Καλό είναι να αναστοχαστούμε για το πώς φτάσαμε έως εδώ. Οι λέξεις δίνουν το νόημα. Από μόνες τους στο στόμα των πολιτικών γίνονται αθύρματα και χάνουν το νόημά τους. Η κυρίαρχη λέξη είναι το μνημόνιο, μια λατινική λέξη «memorandum» που χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Σημαίνει απλά καταγραφή ενός θέματος που διπλωματικά καταγράφεται μια διμερής ή πολυμερής συμφωνία. Στα αγγλικά «memorandum of understanding» είναι μία απολύτως ουδέτερη και δεν περιέχει κανένα πολιτικό φορτίο. Για μας τους Ελληνες έγινε θηλιά, βραχνάς, υποδούλωση, γι' αυτό είναι πολλά τα παράγωγα και ξεφυτρώσανε πολλοί νεολογισμοί.
Το πολιτικο-κομματικό και πολιτειακό σύστημα έχει εκπέσει και εξαιτίας της πολιτικής συμπεριφοράς της πλειονότητας των πολιτικών εκπίπτει και η πολιτική, και αυτή η απαξίωση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας, δεν βοηθάει στην ανασυγκρότηση και στην αναδιάρθρωση από τα κάτω, μέσα από την κοινωνία, εκεί που η ανάγκη για την επιβίωση μπορεί να γίνει πολιτικοκοινωνική αναγκαιότητα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεγυμνωθεί και στηρίζεται πλέον στον φόβο και στην τρομοκρατία. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ούτε έχουμε να χάσουμε τίποτα... Η ελίτ της Ευρώπης φοβάται. Το φθινόπωρο έρχεται, δεν είναι μόνο τα εργασιακά. Η κοινωνική αναδιάταξη θα συντελεσθεί με την επερχόμενη σύγκρουση για την πλήρη απελευθέρωση. Το πολιτικό υποκείμενο θα είναι εθνικό, ταξικό, πατριωτικό και απελευθερωτικό. Δεν γίνεται να παραμείνουμε υπόδουλοι των επιταγών τους, σε όλη την Ευρώπη συντελούνται αναταράξεις και αναδιατάξεις. Στη χώρα μας ακόμα πιο πολύ, γιατί τα κόμματα και οι χρεωμένοι πολιτικοί δεν μπορούν να σταθούν.