Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι απολαμβάνουμε κάτι που πολλοί δεν έχουν - την ελευθερία μας ως χώρα, ως έθνος, ως κοινότητες, ως άτομα.

Οι Ελληνες αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι απολαμβάνουμε κάτι που πολλοί δεν έχουν - την ελευθερία μας ως χώρα, ως έθνος, ως κοινότητες, ως άτομα. Την ώρα που στην περιοχή μας φουσκώνει η θάλασσα της αβεβαιότητας και της ανελευθερίας, η Ελλάδα είναι φάρος δικαιωμάτων, ελευθερίας και επιλογών. Με τις στερήσεις που έχουν υποστεί οι περισσότεροι Ελληνες, τείνουμε να ξεχάσουμε ότι ενώ κληρονομήσαμε την ελευθερία, η προστασία της είναι υπόθεση όλων μας κάθε μέρα.
Η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι μόνο αφηρημένες έννοιες για να τις θυμόμαστε όταν θέλουμε να καυχηθούμε για το παρελθόν μας, είναι το πλαίσιο της καθημερινής ζωής. Οταν επιτρέπουμε σε ακραίες ομάδες να καταπατούν τους νόμους και το Σύνταγμα, όταν ανεχόμαστε τη βία, τότε η αδιαφορία και η απραξία μάς καθιστούν εχθρούς της ελευθερίας. Είναι αδιανόητο ότι τα κόμματα της κυβέρνησης δεν μπορούν να καταλήξουν σε νόμο που θα αντιμετώπιζε αποφασιστικά την έξαρση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας. Οι σοφιστείες και οι κομματικοί τακτικισμοί δεν σημαίνουν τίποτα· μόνο το αποτέλεσμα μετράει. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 5.2), «Ολoι όσoι βρίσκoνται στην Eλληνική Eπικράτεια απoλαμβάνoυν την απόλυτη πρoστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τoυς, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πoλιτικών πεπoιθήσεων». Η μάχη κατά των διακρίσεων και της ανελευθερίας έχει ισχυρή βάση, αλλά ποιος τη δίνει με αποφασιστικότητα σήμερα;
Η ελευθερία δεν είναι απλώς ένα στολίδι στη ζωή μας, καθορίζει την ποιότητά της. Αρκεί να συγκρίνει κανείς τη θέση της γυναίκας στη δική μας κοινωνία με αυτή των άλλων χωρών της περιοχής. Εως και η Τουρκία, η πιο προοδευτική κοινωνία των γειτονικών μουσουλμανικών χωρών, παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στις ζωές των πολιτών της σε κάθε τομέα. Γύρω μας απλώνεται ο ισλαμικός πουριτανισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσωπικές ελευθερίες. Οσο το τοπίο γίνεται πιο σκοτεινό, τόσο προβάλλει η Ελλάδα ως τόπος ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν έχει σημασία μόνο για εμάς, ούτε μόνο για τους μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον (είτε στην Ελλάδα είτε αλλού στην Ευρώπη), αλλά σύντομα θα είναι καθοριστικός παράγοντας και στον τομέα του τουρισμού.
Πολλές χώρες προσφέρουν θάλασσα, ήλιο, πολιτισμό και καλές τιμές. Αυτό που έχει η Ελλάδα, όμως, είναι η ελευθερία που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιδιώκουν την προσωπική τους ευτυχία, εντός των ορίων μιας ευνομούμενης πολιτείας. Η χρόνια αδυναμία θεσμών που θα εξασφάλιζαν την απόλυτη τήρηση των νόμων δεν πρέπει να θέτει σε αμφισβήτηση τον πυρήνα του πολιτισμού μας – ότι κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες, μόνο ελεύθεροι πολίτες, σε δημοκρατικό πολίτευμα, μπορούν να δημιουργήσουν οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Ενώ χάσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, αν επαγρυπνούμε για να προστατεύουμε την προσωπική μας ελευθερία και αυτή των άλλων, θα επανέλθουμε σύντομα. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.