Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Ελπίδα είναι…

ΕΛΠΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το «τάξιμο» με μεγάλα λόγια, το «μπούκωμα» με μη ρεαλιστικά όνειρα, όπως ελπίδα επίσης δεν είναι το ξερό μοίρασμα ευθυνών προς τους γύρω, χωρίς να υπάρχει πλαίσιο για φως στο μέλλον.

Ελπίδα δεν είναι η ανεξέλεγκτη «οργή» που απλά εκτονώνει ενέργεια με άτσαλο τρόπο χωρίς να κτίζει τίποτα, αλλά το αντίθετο, καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει ή ψιλο-φτιαχτεί και πάει χαμένη.

Ελπίδα είναι η «αλήθεια», όσο σκληρή και εάν είναι. Αλήθεια, όμως, που οφείλει να ακούγεται στη σωστή στιγμή και, κυρίως, έγκαιρα.

Ελπίδα δεν είναι η προχειρότητα σαν απάντηση στο κυνηγητό του αμείλικτου χρόνου, είτε για να διεκδικήσουμε πράγματα είτε για να υπερασπιστούμε πράγματα. Ελπίδα είναι η ορθολογική «ικανότητα», που συστηματικά και μεθοδικά βάζει τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα, για την κάθε ημέρα.

Ελπίδα δεν είναι τα προσωπικά «εγώ», οι «πολυφωνίες» και οι «ανομοιογένειες». Είναι η «στιβαρότητα», η «σοβαρότητα» και η «σιγουριά», με «ανθρώπινο» όμως πρόσωπο.

Ελπίδα είναι το «σχέδιο», το «όραμα» και η ξεκάθαρη απόφαση του πού θέλει να ανήκει κανείς. Σε ένα παρελθόν γεμάτο λάθη; Σε ένα παρόν γεμάτο πόνο ή σε ένα ρεαλιστικό μέλλον που, ωστόσο, είναι τόσο δυσεύρετο;