Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Περί «ηλιθίων»


Το πρόβλημα είναι όχι μόνο υπαρκτό αλλά και απ' αυτά με τα οποία, ενδεχομένως, θα βρεθούμε αντιμέτωποι: τι πρέπει να γίνει αν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία την οποία δεν θα είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν στη Βουλή τουλάχιστον 151 κυβερνητικοί βουλευτές; Θα πρέπει να την υπερψηφίσουν ή όχι τα μνημονιακά κόμματα της αντιπολίτευσης;
Διάβασα χθες μια θεωρία περί «χρήσιμων» και «άχρηστων ηλιθίων». Ως υποστηρικτή της άποψης πως εκείνο που προέχει είναι η υπερψήφιση της όποιας συμφωνίας (που αυτονόητα θα είναι χειρότερη εκείνης που προβλεπόταν από το e-mail Χαρδούβελη), η θεωρία αυτή με κατατάσσει έμμεσα στη δεύτερη κατηγορία. Κι αυτό επειδή οι αντιπολιτεύσεις δεν γίνεται να παραδίδονται άνευ όρων και να στηρίζουν επιλογές με τις οποίες δεν έχουν προσυμφωνήσει, αλλά κι επειδή σε περιπτώσεις που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πειθαρχεί ή διασπάται τη συνέχεια την προβλέπει το Σύνταγμα.
Διαπιστώνω έτσι ότι εκτός των «χρήσιμων» ή «άχρηστων ηλιθίων», υπάρχουν και οι «αιθεροβάμονες» ή επί το λαϊκότερον «βλάκες» που δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι αν στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία δεν υπάρξει συμφωνία, ελάχιστη αξία θα έχει τι κατά κανόνα κάνουν ή δεν κάνουν οι αντιπολιτεύσεις και τι προβλέπουν ή δεν προβλέπουν τα Συντάγματα.
Η έλλειψη συμφωνίας μας στέλνει κατευθείαν στα βράχια και η επόμενη μέρα μόνο με τη λέξη «χάος» θα περιγράφεται. Και δεν θα είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει την ευθύνη για την αναπόφευκτη αυτή κατάληξη. Ολοι θα την έχουν. Ολοι όσοι επί πέντε χρόνια υποτίθεται ότι πάλεψαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για ν' αποτρέψουν τη χρεοκοπία και τις συνέπειές της θα είναι υπόλογοι απέναντι σ' έναν λαό που βάσιμα θα ισχυρίζεται ότι με τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν μόνο το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον υπηρετούσαν.
Οποιοι φαντασιώνονται μια χρεοκοπημένη Ελλάδα με ομαλές πολιτικές εξελίξεις και εκλογές με τα σημερινά πολιτικά σχήματα είναι βαθιά, βαθύτατα νυχτωμένοι. Η συμφωνία είναι εκείνη που θα κρίνει τα πάντα. Αν υπάρξει και επικυρωθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, η κυβέρνηση δεν θα έχει άμεσο, τουλάχιστον, πρόβλημα. Αν υπάρξει και επικυρωθεί με ψήφους της συμπολίτευσης, θ' ακολουθήσουν κομματικές και κυβερνητικές ανακατατάξεις. Κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, ας μην ξεχνάμε ότι στο Κούγκι δεν υπήρξαν διασωθέντες.