Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Αυτά που ο κ. Στρατούλης ονομάζει «μέτρα» δεν είναι τίποτε άλλο από την ελεύθερη πτώση .

Είναι απολύτως σαφές ότι κανένα τμήμα του κρατικού μηχανισμού δεν προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα ξεσπάσει αν η Αθήνα πάρει το μοναχικό μονοπάτι της σταδιακής εξόδου από το ευρώ και την Ευρώπη.

Ο κ. Στρατούλης αποκαλύπτει μύχιους πόθους. Φαντάζεται ένα κράτος που θα ανακατασκευαστεί ώστε να εξυπηρετεί «τα συμφέροντα του λαού», όπως βεβαίως θα τα αντιλαμβάνεται το κόμμα που θα καθοδηγήσει την κοινωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός κάνει το τυπικό λάθος όλων όσοι εκλαμβάνουν τις ιδεολογικές τους επιθυμίες ως κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.

Αυτά που ο κ. Στρατούλης ονομάζει «μέτρα» δεν είναι τίποτε άλλο από την ελεύθερη πτώση του παραγόμενου προϊόντος, των κρατικών εσόδων και της αξίας του νομίσματος. Ηδη τους τελευταίους μήνες το ΑΕΠ έχει ξαναπάρει την κατιούσα: η χώρα οδηγείται και πάλι στην ύφεση.

Αν ο πρωθυπουργός πετύχει τη συμφωνία που επιδιώκει, στελέχη όπως ο κ. Στρατούλης δεν μπορούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η ηθική ακεραιότητα του συγκεκριμένου και άλλων στελεχών της ίδιας τάξης θα τους οδηγήσει στην παραίτηση. Σε αντίθετη περίπτωση αλλά για τον ίδιο λόγο, με την ίδια καθαρότητα πεποιθήσεών του, ο κ. Στρατούλης και άλλα στελέχη της ίδιας κομματικής πτέρυγας θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

Υποθέτω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως οι δυσκολίες που θα υπάρξουν στην εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων που συνάντησε η επίτευξή της.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Ολες οι προηγηθείσες συμφωνίες που έκανε η Ελλάδα με τους ελεγκτές, εταίρους και δανειστές της εμφάνισαν αυτό το τεράστιο ελάττωμα. Η επιμονή των δανειστών σε συχνά ακραία και, το χειρότερο, ανεφάρμοστα μέτρα, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις και, κατά κανόνα, την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, καθήλωσε την Ελλάδα στη μιζέρια των Μνημονίων.
Έντυπη