Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Καλούνται να αποδείξουν την ικανότητά τους .

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την εκταμίευση της δεύτερης δανειακής δόσης συνιστά τον σημαντικότερο σταθμό στη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ενας σταθμός που αναδεικνύεται κομβικός σε συνδυασμό με την ύπαρξη του οδικού χάρτη προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Η τραυματική μάχη της διαπραγμάτευσης, με τις πολλαπλές δυσκολίες και τους συμβιβασμούς, ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τη χώρα.
Η επόμενη μέρα βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη, πλέον, με την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας. Για τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Μαζί με την εδραίωση, φυσικά, της πολιτικής σταθερότητας. Ανεξαρτήτως πώς αξιολογείται και προσλαμβάνεται από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις η εξέλιξη αυτή, είναι αυτονόητο ότι και οι ίδιες καλούνται να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Με τις θέσεις, τις προτάσεις, την κριτική, ακόμη και την πολεμική τους.
Το πρώτο, βεβαίως, είναι η υλοποίηση των συμφωνιών για να βγει η χώρα στο ξέφωτο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο. Το άλλο, όμως, εξίσου καθοριστικό είναι η εφαρμογή ενός εφικτού σχεδίου για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Ουδείς προσδοκά θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη, μετά τις προχθεσινές θετικές εξελίξεις.
Ολοι, όμως, αναμένουν μια ορατή έναρξη για την πραγματική αντιστροφή της κατάστασης. Ελπίζοντας ότι οι νέες δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση δεν θα διαψευστούν. Πριν απ' όλους, όσοι προσέφεραν και καλούνται ακόμη να προσφέρουν θυσίες για να στέκεται όρθια η χώρα. Πέραν των διαπραγματεύσεων, αυτοί οι ίδιοι είναι οι δημιουργοί των σημερινών προοπτικών. Οι δυσκολίες της επόμενης μέρας θα είναι ένα παρατεταμένο κρας τεστ για την κυβέρνηση. Συνολικά, αλλά και για τους υπουργούς χωριστά, που καλούνται να αποδείξουν την ικανότητά τους στην παραγωγή έργου προς όφελος των πολιτών.