Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Και τότε ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ


Το καλό (ή το κακό) στην πολιτική είναι πως άσχετα με τα όσα θα ισχυριστεί ο ένας ή θα υποστηρίξει ο άλλος, εκείνο που τελικά θα μετρήσει είναι το αποτέλεσμα. Το άλλο καλό (ή και κακό) είναι πως όταν συμβαίνει να είναι κάποιος όχι μόνο κρίνων αλλά και κρινόμενος, τότε δεν έχει τη δυνατότητα να ξεγελάσει, να κοροϊδέψει ή να εξαπατήσει.
Πιπιλίζουν απεγνωσμένα οι συριζαίοι την καραμέλα των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που υποτίθεται ότι πέτυχαν. Αντί για 3,5% το 2015 μόλις 1%. Αλλά αν γυρίσουμε στις πρώτες μέρες του περασμένου Δεκέμβρη, θα θυμηθούμε ότι κατά γενική εκτίμηση το μέχρι τότε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 υπολογιζόταν στα 2,8 δισ.
Ηταν η εποχή που η οικονομία είχε επιστρέψει ύστερα από χρόνια στην ανάπτυξη, που η ανεργία είχε αρχίσει να μειώνεται αργά αλλά σταθερά και που η κυβέρνηση σχεδίαζε και ανακοίνωνε τις πρώτες μικροπαροχές. Αλλά ήταν και η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε την επίθεσή του για την κατάληψη της εξουσίας. Ο στόχος του επιτεύχθηκε και η ιστορία έχει καταγράψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 περιορίστηκε τελικά κοντά στα 800 εκατομμύρια, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και η ανεργία ξαναπήρε την ανηφόρα.
Και πιπιλίζουν ακόμη οι συριζαίοι την καραμέλα του χρέους και του αγώνα που κάνουν για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρύθμισή του, μια και ούτε κι εκείνοι παίρνουν στα σοβαρά όλη αυτή την παράσταση που έχει στήσει η πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να βρει τρόπο να το εξαφανίσει. Αλλά αν γυρίσουμε στις πρώτες μέρες του περασμένου Δεκέμβρη, θα θυμηθούμε πως και το θέμα αυτό είχε μπει στον δρόμο του.
Από το 2012 είχε συνομολογηθεί τι θα γίνει με το χρέος. Και η δέσμευση ήταν ρητή πως από τη στιγμή που η οικονομία θα περνούσε στην ανάπτυξη και θα καταγράφαμε πρωτογενή πλεονάσματα θα άρχιζαν και οι συζητήσεις για την επιμήκυνσή του και τη μείωση των επιτοκίων του. Μόνο που αυτό δεν έφτανε στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα στη λύση του προβλήματος και το μόνο που κατάφερε είναι τα σημερινά μας χάλια. Και ποιος ξέρει και ποια άλλα.