Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Σε ετοιμότητα για εκλογές

Οι παλαιότεροι -πιο έμπειροι- πολιτικοί γνωρίζουν ότι σε κάθε κυβερνητική θητεία, όσο και αν αυτή διαρκέσει, υπάρχει ένα σημείο καμπής. Ενα γεγονός που σηματοδοτεί τη στροφή της κοινωνίας έναντι εκείνων που έχουν την εξουσία. «Turning point» το λένε οι Αγγλοσάξονες. Για τον Κ. Καραμανλή ήταν η υπόθεση του Βατοπεδίου, για τον Γ. Παπανδρέου η ψήφιση του πρώτου Μνημονίου και για τον Αντ. Σαμαρά η καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ. Οπως θα θυμούνται οι πιο επιμελείς περί των πολιτικών γεγονότων, οι κυβερνήσεις αυτές ουδέποτε ανέκαμψαν πραγματικά μετά τα γεγονότα αυτά και όσες προσπάθειες κι αν έκαναν τελικά τίποτε δεν τους «βγήκε».
Για τον σημερινό πρωθυπουργό το σημείο καμπής ήταν μάλλον η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου Μνημονίου (Ασφαλιστικό και Φορολογικό), λίγο πριν από το περασμένο Πάσχα. Από τότε ξεκίνησε η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης αλλά και η ανατροπή της κυριαρχίας Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό δε (κάτι που συνέβη και στους προκάτοχους του) ότι παρά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προκειμένου να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, δεν έχει καταφέρει να ανακόψει την πτωτική πορεία. Ο εκλογικός νόμος ξεκίνησε ως μια προσπάθεια διεμβολισμού των άλλων κομμάτων της Κεντροαριστεράς και κατέληξε ως μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Λεβέντη. Οι τηλεοπτικές άδειες -θέμα που διαφημίστηκε όσο τίποτε άλλο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- είναι στον «αέρα», με δεδομένες τις εμπλοκές στο πεδίο της Δικαιοσύνης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τέλος, για τη συνταγματική αναθεώρηση καθοριστικό ρόλο θα παίξει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.
Κατά συνέπεια, και οι τρεις πρωτοβουλίες δεν είχαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι εάν θα βρει κάποιο άλλο θέμα ο κ. Τσίπρας ή εάν η δημοσκοπική πτώση του κόμματός του θα συνεχιστεί μετά και τη «φοροκαταιγίδα» του φθινοπώρου...
Σε ετοιμότητα για εκλογές
Σε εκλογική ετοιμότητα έχει θέσει τα στελέχη της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν πρόκειται για... καλοκαιρινό «καψώνι», αλλά για μια προετοιμασία εν όψει ενός πιθανού, κατά τον πρόεδρο του κόμματος, ενδεχομένου. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και εξηγούν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να οδηγηθεί σε αυτή την επιλογή εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων στα έσοδα ή εξαιτίας των αρνητικών προοπτικών που υπάρχουν για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ όσο βαθαίνει η κρίση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείει και την προώθηση ορισμένων αλλαγών στο κόμμα με την είσοδο του φθινοπώρου. Θέλει να δοκιμάσει και νέα στελέχη σε ρόλους-κλειδιά αλλά και να μετακινήσει πρόσωπα