Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Οι νέες πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται βέβαια να λύσουν τα προβλήματα της χώρας.

Οι νέες πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται βέβαια να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Αναβάλλουν απλά την αντιμετώπισή τους για μερικές μέρες, με την ελπίδα ότι θ' αναλάβουν κάποιοι άλλοι -οι νικητές- να τα λύσουν μετά. Πέντε χρόνια τώρα, βιώνοντας την πιο βαθιά και πολύπλευρη κρίση, αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς -πολίτες, πολιτικοί και πολιτικό σύστημα- αν δεν αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη και το κόστος της αλλαγής αυτής, δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ στον δρόμο της ανάπτυξης.
Μήπως οι -πρόωρες επίσης- εκλογές του Γενάρη δεν αποτελούν την καλύτερη απόδειξη γι' αυτό; Μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν ήξερε τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του, οι συνιστώσες του, οι πολιτικές του προτάσεις; Τι ήταν εκείνο λοιπόν που οδήγησε στη ραγδαία αύξηση των ποσοστών του και την αναρρίχησή του στην εξουσία; Τίποτ' άλλο από το χάιδεμα των αυτιών της "κοινωνίας των κεκτημένων", της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας της χώρας μας, που παραζαλισμένη από την πολύχρονη λιτότητα άκουσε μ' ευχαρίστηση ότι μας περίμενε ξανά ο εικονικός μας παράδεισος...
Δεν χρειάστηκαν παρά μερικοί μόλις μήνες για ν' αποδειχτεί ότι όσο... δαγκώνουμε το μήλο, παράδεισο δεν έχει. Ούτε και μπορεί να ορθοποδήσει η χώρα, αν οι πολίτες δεν αποφασίσουν ν' αλλάξουν νοοτροπία, αν δεν αποδεχθούν ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.
Πρέπει να σταματήσουν πια οι πολιτικοί να ταυτίζουν τη σωτηρία της χώρας με τη διασφάλιση της επανεκλογής τους, να σταματήσουν να θεωρούν ότι οτιδήποτε καινούργιο πρέπει να περάσει από τη δική τους αδειοδότηση. Είναι καιρός να καταλάβουν τα πολιτικά κόμματα ότι δεν μπορούν να μιλούν για εθνική συνεννόηση ονειρευόμενα πλαστές αυτοδυναμίες ή να καλούν σε δήθεν ιδεολογικές συσπειρώσεις στοχεύοντας στην εκλογική τους επιβίωση, να συνειδητοποιήσουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι η ρίζα του κακού.
Στις εκλογές αυτές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα παράδοξο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αφού παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες παραδεχόμενος ουσιαστικά την αδυναμία του να συνεχίσει να κυβερνάει τη χώρα, ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε όταν αναλάμβανε την εξουσία και ότι έκανε λάθος επιλογές σε πρόσωπα και πολιτικές, ζητάει την επανεκλογή του καλώντας τον λαό να κρίνει το έργο του! Ποιος να το περίμενε ότι οι προφητικοί στίχοι του Διονύση Σαββόπουλου θα παρέμεναν επίκαιροι ύστερα από τόσα χρόνια και ότι ο εξάγγελός του θα έβρισκε την απόλυτη ταύτιση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα... «Τα νέα που σας έφερα σας χάϊδεψαν τ' αυτιά, μ' απέχουνε πολύ απ΄την αλήθεια».