Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

Οι «πέτρες» θα γράφουν το όνομά τους. Το είχε προβλέψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το συμπέρασμα είναι εύλογο. Οι Ελληνες πολίτες έκαναν το καθήκον τους, η ευρωπαϊκή ηγεσία έκανε το δικό της και η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ικανοποιημένη και από τους δύο. Ετσι, αν δεν πάει κάτι καλά από εδώ και μπρος, αυτή που δεν θα έχει κάνει το καθήκον της θα είναι η κυβέρνηση και μόνο. Και φυσικά, θα αναλάβει μόνη της όλες τις συνέπειες μιας κοινωνικής εξέγερσης.

Δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω την επιτυχία του κ. Παπανδρέου, αλλά πετώντας από «επιτυχία» σε «επιτυχία» καταντήσαμε να γιορτάζουμε που είμαστε η πρώτη χρεοκοπημένη χώρα της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. «Επιτυχία» ήταν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τον Μάρτιο του 2010, «επιτυχία» το Μνημόνιο 1 τον Μάιο του 2010, «επιτυχία» και η επιμήκυνση που αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2011, αλλά συνεχώς διολισθαίνουμε στα χειρότερα και κατρακυλάμε στον άβυσσο.

Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του αντιλαμβάνονται το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνουν με τους πανηγυρισμούς, τις δηλώσεις περί ιστορικών αποφάσεων και τα χειροκροτήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να πάνε σε νέα μέτρα τους επόμενους μήνες επειδή «δεν βγαίνει ο λογαριασμός» του Προϋπολογισμού ή γιατί δεν προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις ή γιατί η ύφεση εξακολουθεί να υπονομεύει κάθε προσπάθεια ή γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βαλτώσουν. Γιατί, αν χρειαστεί, δεν θα υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Οι ευθύνες θα είναι αποκλειστικά δικές τους. Οι «πέτρες» θα γράφουν το όνομά τους. Το είχε προβλέψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.