Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

«Λεπτομέρειες»


Τελικά κάτι στο DNA μας πρέπει να φταίει. Γιατί άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Φτάσαμε ως κράτος στην άκρη του γκρεμού επειδή ξοδεύαμε λεφτά που δεν είχαμε και ζούμε ως πολίτες (στην πλειονότητά μας) επί πέντε χρόνια αναγκασμένοι να μετράμε και το τελευταίο ευρώ, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να καταπίνουμε αμάσητο το κάθε παραμύθι που μας σερβίρεται.
Το είδατε το διαφημιστικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία; Ωραία και ευχάριστα αυτά που λέει. Στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Βέβαια ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας κάτι θα αποδώσει, αλλά η τρύπα που θα μείνει θα είναι τεράστια και θα προστεθεί στις άλλες τρύπες που δημιουργούνται από τα χουβαρνταλίκια του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα επόμενα. Και μιλάμε για τρύπες που θα μας προκύψουν από τον Μάρτη και μετά.
Υπάρχει, όμως, και αντίδοτο, μας λένε. Γιατί το σχέδιο προβλέπει και έσοδα. Από τη φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, από τη λίστα Λαγκάρντ, από τους εκατοντάδες που έβγαλαν λεφτά σε ξένες τράπεζες μετά το 2010, από τις offshore εταιρείες και πάει λέγοντας. Κι εδώ δεν μιλάμε για «τρύπες», αλλά για πακτωλό χρυσού έτσι και το φοροκυνηγητό αποδώσει.
Μόνο που υπάρχει μία «λεπτομέρεια» την οποία οι οικονομικοί εγκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συνεκτιμήσει. Διότι οι δαπάνες θα είναι πολλές, άμεσες και πιεστικές, ενώ τα έσοδα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μελλοντικά και στη χειρότερη θεωρητικά. Εκτός κι αν ζουν σε άλλον κόσμο και αγνοούν ότι οι έλεγχοι, οι καταλογισμοί και η εξάντληση των ένδικων μέσων θέλουν χρόνο, πολύ χρόνο. Τόσο χρόνο ώστε δεν ξέρω αν, όταν αρχίσει η προσπάθεια να αποφέρει έσοδα, θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρχει και η Ελλάδα όπως την ξέρουμε.
Γιατί, βλέπετε, δεν είναι μόνο οι ετεροχρονισμένης απόδοσης οικονομικοί υπολογισμοί, είναι και η διαπραγμάτευση που θα προηγηθεί. Κι όπως ευθαρσώς δήλωσε σε συνέντευξή του ο επί του Τύπου αρμόδιος του ΣΥΡΙΖΑ Σκουρλέτης, «δεν μας ενδιαφέρει η συνέχιση του παρόντος προγράμματος». Που σημαίνει πως αν και η άλλη πλευρά προσέλθει με ανάλογα μυαλά στον διάλογο, κλάφ' τα Χαράλαμπε.