Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Ο Λαός για ακόμη μία φορά καλείται να ματώσει...

Το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση των τριών ξεπερνά τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Οι εταίροι στη συγκυβέρνηση ομολογούν πως ο λαός για ακόμη μία φορά καλείται να ματώσει, αλλά σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, ισχυρίζονται, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή των δεσμεύσεων του δεύτερου μνημονίου και στο μέλλον βλέπουμε αν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσει η επαναδιαπράγματευση.

Ακόμη και τώρα, 25 μήνες από τότε που η τρόικα φόρεσε στην Ελλάδα τον ζουρλομανδύα του μνημονίου, η κατάσταση εξελίσσεται προς το χειρότερο αντί να βελτιώνεται. Η συνταγή, έπειτα από δυο ριζικές αναθεωρήσεις και δεκάδες τροποποιήσεις, στην ουσία παραμένει η ίδια: περικοπές μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, φόροι, έκτακτες εισφορές, ύφεση, ανεργία, φτώχεια, περιορισμός της ρευστότητας, ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Η λογική λέει πως κι αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα έχει την ίδια τύχη με όλες τις προηγούμενες: θα αποτύχει.

Η δήλωση του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως «εμείς στο ΔΝΤ γνωρίζαμε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα αποτύχει, γιατί όπου είχε δοκιμαστεί δεν έδωσε θετικά αποτελέσματα» προκαλεί σοκ. Η τρόικα γνώριζε την αλήθεια από τότε και φυσικά δεν άλλαξε τίποτα τώρα. Και είναι φυσικό να γνώριζαν γιατί αυτό που μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης είναι αδιανόητο να μην το έχουν προβλέψει οι οικονομολόγοι της ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Κι όμως, επιμένουν στο ίδιο λάθος και μαζί τους οι ελληνικές κυβερνήσεις που, πιεσμένες, φοβισμένες και με την απειλή της χρεοκοπίας να κρέμεται πάνω από τη χώρα, υπογράφουν και εφαρμόζουν ό,τι τους ζητήσουν.