Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Η καρέκλα είναι γλυκιά


Ακουσα προχθές το βράδυ τον υπουργό Εργασίας να επαναλαμβάνει αρκετές φορές το αγαπημένο του μότο πως είναι αριστερός, πως το κόμμα του είναι αριστερό, πως η κυβέρνηση που μετέχει είναι αριστερή και πως γενικά, σαν αριστεροί που είναι, δεν γίνεται να κάνουν ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι. Κι είχε δίκιο. Κάνουν χειρότερα.
Ωστόσο, εκείνο που με προβλημάτισε δεν ήταν οι συγκρίσεις ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, αλλά η επιμονή του υπουργού να αναζητεί κουραστικά άλλοθι στην ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα για όσα αυτός και οι -κατά δήλωσή τους- ομοϊδεάτες του αποφασίζουν κι εφαρμόζουν. Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τι κάνουν, κι απ’ αυτό και μόνο κρίνονται.
Υπάρχει, βέβαια, η γνωστή δικαιολογία πως έπρεπε να αποφύγουμε τα χειρότερα και πως οι δανειστές είναι σκληροί κι αδίστακτοι, αλλά ούτε ο Κατρούγκαλος ούτε και κανένας άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα με πείσει ότι είναι σοβαρό και υπεύθυνο ένα κόμμα που καταντά να εφαρμόσει μια διαμετρικά αντίθετη με τις αρχές και τα πιστεύω του πολιτική. Στη ζωή και στην πολιτική υπάρχει πάντα και ο δρόμος της αξιοπρέπειας. ‘Η εν προκειμένω ο δρόμος του Λαφαζάνη και των συντρόφων του.
Φυσικά δεν ήμουν και δεν είμαι ομοϊδεάτης του, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να του αναγνωρίζω την ιδεολογικοπολιτική του συνέπεια. Οπως και των συντρόφων του άλλωστε. Θα μπορούσαν να είναι υπουργοί και βουλευτές, αλλά προτίμησαν να σταθούν συνεπείς στα όσα πιστεύουν και διακηρύσσουν. Προφανώς γιατί πιστεύουν στη μία και μοναδική αλήθεια: πως εκείνο που προσδιορίζει τον πολιτικό είναι οι πράξεις του και μόνο αυτές. Τα υπόλοιπα είναι σανό για τα κορόιδα.
Εχουμε μια κυβέρνηση που αποτελείται από ανθρώπους που μπήκαν στην πολιτική για να πολεμήσουν τη Δεξιά, τις αρχές της και τις μεθόδους της, και βρέθηκαν να έχουν συμβιβαστεί, να ακολουθούν τις αρχές της και να εφαρμόζουν τις μεθόδους της. Λένε ότι επέλεξαν τον δρόμο αυτόν για να σώσουν την πατρίδα. Θα μπορούσαν να αφήσουν τη δουλειά στους βεριτάμπλ δεξιούς. Αλλά η δουλειά πήγαινε μαζί με την καρέκλα. Και η καρέκλα είναι γλυκιά.