Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Δεν βλέπουν την ώρα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ας αφήσουμε τον Λαφαζάνη και τα όσα αυτονόητα ομολόγησε κι ας πάμε στους άλλους. Σ' όλους εκείνους που με πρώτο τον Τσίπρα διατείνονται ότι είναι έτοιμοι και δεν βλέπουν την ώρα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Εχουν αναρωτηθεί κάτω από ποιες συνθήκες είναι δυνατό να γίνει αυτό που λένε ότι θέλουν κι επιδιώκουν;
Προφανώς δεν θα συμβεί αμέσως μετά την καταψήφιση των μέτρων την Τετάρτη το βράδυ. Θα χρειαστεί να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να αποφασιστεί τι θα ακολουθήσει, να προκηρυχθούν πιθανότατα εκλογές, να μεσολαβήσει η προεκλογική περίοδος και να δούμε αν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να ξαναψηφίσουμε. Και όσο θα συμβαίνουν αυτά, το κοινωνικό και το οικονομικό περιβάλλον θα βρίσκονται σε κατάσταση που όμοιά της μόνο όσοι κοντεύουν τα 100 θα έχουν γνωρίσει. Και θα δοθεί έτσι και η δυνατότητα στον Τσίπρα να πάρει επιτέλους μια ιδέα από Αργεντινή.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι και οδηγηθούμε σε μια εκλογική αναμέτρηση ύστερα από ενάμιση μήνα κι αφού στο μεταξύ η χώρα έχει φτάσει ή και έχει υπερβεί τα όρια της όποιας οικονομικής και κοινωνικής αντοχής της, ποια θα είναι η επιχειρηματολογία με την οποία θα επιχειρήσουν ο Τσίπρας και η παρέα του να πείσουν τον ελληνικό λαό να τους εμπιστευτεί τις τύχες του. Οτι φταίει το Μνημόνιο και καλώς δεν ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα μέτρα;
 Αν υπό τις συνθήκες που με βεβαιότητα θα προκύψουν θα είναι δυνατή η προβολή ενός τέτοιου ισχυρισμού. Φυσικά και δεν είναι ειδυλλιακές οι συνθήκες υπό τις οποίες ζούμε, αλλά ποιος είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι κατά πολύ χειρότερες; Και, το κυριότερο, χωρίς την ελπίδα μιας καλύτερης μέρας.
 Φυσικά, να μη συμβεί, αλλά αν στη χειρότερη των περιπτώσεων κληθεί ο απλός πολίτης να αποδώσει ευθύνες για την κατάσταση την οποία θα βιώνει, δεν ξέρω αν η ψήφος του θα είναι περισσότερο καταδικαστική για εκείνους που τον οδήγησαν στη μνημονιακή πραγματικότητα ή για όσους τον εξωθήσουν στην κόλαση της χρεοκοπίας.