Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Οι λάθος παραδοχές του Αλέξη Τσίπρα


Ενας καλός φίλος που ξέρει να ακούει, έξυπνος και γι’ αυτό διατηρεί αμφιβολίες, ακομπλεξάριστος με εσωτερική αυτοπεποίθηση, κοσμοπολίτης και λαϊκός ταυτόχρονα, που παρακολουθεί non stop τις πολιτικές εξελίξεις και που είναι από τους τελευταίους που θα ήθελε να αποτύχει ο Αλέξης Τσίπρας, έλεγε χθες ότι μια λάθος παραδοχή -δηλαδή μια υπόθεση σ’ ένα πρόβλημα, που τη θεωρούμε εκ των προτέρων σωστή- μπορεί να σε εγκλωβίσει.
Η κουβέντα κράτησε ώρες. Ο ίδιος και όλη η παρέα στο τραπέζι είχαν να πουν πολλά για τουλάχιστον 9 λάθος παραδοχές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία 5ετία:
«1. Ολοι οι άλλοι είναι προδότες, Τσολάκογλοι, Νενέκοι και... εγκληματίες. Ε, λοιπόν δεν είναι προδότες, μπορεί να έκαναν λάθος παραδοχές, να ήταν άπειροι, αδύναμοι, διχασμένοι αλλά δημοκρατικά εκλεγμένοι επίσης.
2. Μνημόνιο-αντιμνημόνιο: μπορεί ο διαχωρισμός να ευνόησε την αντιπολιτευτική τακτική εναντίον των κυβερνώντων, δεν ήταν όμως μια καταστροφική παγίδα - ειδικά για όσους είχαν λόγο να αναδείξουν τις προοδευτικές από τις συντηρητικές λύσεις;
3. Αυτοδυναμία πάση θυσία, έλεγαν με περισσή σιγουριά: άρα αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, βάζουμε στις λίστες όσους κρατούν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και βγάζουμε όσους δεν έχουν την κομματική βούλα.
4. Αμεσα εκλογές όχι νέος ΠτΔ από την παρούσα Βουλή: άρα δεν αφήνουμε Σαμαρά/Βενιζέλο να κλείσει το δυσάρεστο κεφάλαιο του Μνημονίου, καλπάζουμε προς τις κάλπες, η ελπίδα έρχεται και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας.
5. Εμείς ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε: είμαστε νέοι, άφθαρτοι, χωρίς σκελετούς στην ντουλάπα, έχουμε καλές προθέσεις και θα αποδείξουμε στους εταίρους ότι δεν χρειαζόμαστε την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ...
6. Ο Βαρουφάκης θα διεθνοποιήσει το πρόβλημα, έχει σούπερ σχέδιο για το χρέος, ο χρόνος περισσεύει, η δημοφιλία μας χτυπάει κόκκινο...
7. Η Α. Μέρκελ στηρίζει το σχέδιό μας και θα δώσει πολιτική λύση, δεν θα αποφασίσει η τρόικα γιατί δεν υπάρχει...
8. Η αντιπολίτευση είναι στη γωνία, από τις εκλογές και μετά δεν υπάρχει εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτική λύση και δεν χρειάζεται Ομάδας Εθνικής Διαπραγμάτευσης.
9. Oποιοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί μας, φώναζαν με τη συμπεριφορά τους κυβερνητικοί για να τα ακούει ο κ. Τσίπρας».
Και όμως ακόμη και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολιτικό κεφάλαιο και τον κόσμο που τον στηρίζει για να σώσει την παρτίδα για τη χώρα και τον ίδιο, αρκεί να ξαναδεί τις παραδοχές...