Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Ψέματα τέλος


Τελευταία ακούω όλο και συχνότερα κι από όλο και περισσότερους κυβερνητικούς τον όρο «Μνημόνιο», που αν θυμάστε τον είχαν καταργήσει από τον Φεβρουάριο, αλλά τώρα θέλουν να τον ξε-καταργήσουν και να τον παρατείνουν και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Είναι μια εξέλιξη που τη βρίσκω απόλυτα θετική. Αν μη τι άλλο, στο πλαίσιο της «ρεαλιστικής πολιτικής» που αποφάσισε να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός άρχισαν να λένε μερικά πράγματα με το όνομά τους.
Μια, όμως, και έκαναν την αρχή, καλό θα είναι να συνεχίσουν την πρακτική αυτή αλλά και να την επεκτείνουν. Καιρός είναι να αποκτήσουμε επιτέλους μια στοιχειώδη εμπιστοσύνη απέναντι στις υπουργικές και πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, έτσι ώστε να μη διαπιστώνουμε κάθε δυο και τρεις πως μας αντιμετωπίζουν ως ηλιθίους στους οποίους σερβίρουν διάφορα παραμύθια, αδιαφορώντας μάλιστα αν την επομένη ή και έπειτα από μερικές ώρες το ψέμα τους θα έχει αποκαλυφθεί.
Χθες, για παράδειγμα, δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν ότι ποτέ δεν τέθηκε από πλευράς της θέμα ΦΠΑ και από το ΔΝΤ ότι ποτέ δεν ζήτησαν μείωση μισθών και συντάξεων. Οι δικές τους απαιτήσεις αναφέρονταν στα δημοσιονομικά κενά που κατά την άποψή τους πρέπει να καλυφθούν και η επιλογή των πηγών προέλευσης των χρημάτων ανήκε σε εμάς.
Αρα τον ΦΠΑ εμείς τον βάλαμε στο τραπέζι, δική μας επιλογή ήταν να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό από τη μετάταξη υπηρεσιών και προϊόντων σε υψηλότερους δείκτες κι από τη στιγμή που εμείς πιάσαμε τη μια άκρη κι αρχίσαμε να τραβάμε, έπιασαν και οι εταίροι την άλλη κι έτσι έγινε και τον καταντήσαμε λάστιχο. Με πολλές και σοβαρές παρεμβάσεις και όχι με «μια ασήμαντη μετάταξη κάποιου προϊόντος απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι εταίροι», όπως ασύστολα ψευδόταν ο γνωστός παραμυθατζής Βαρουφάκης.
Τέτοια κόλπα δεν χρειάζονται πια. Το πικρό ποτήρι το κατεβάζει πλέον μονορούφι ο πρωθυπουργός μας, οσονούπω θα το σερβίρει και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το «Μνημόνιο» επανέκτησε τη θέση του στο λεξιλόγιό μας και το πολιτικό κόστος θα καταβληθεί αμέσως μόλις εφαρμοστούν τα «αριστερά» μέτρα. Τα ψέματα τελείωσαν. Οσο ήταν να βοηθήσουν, βοήθησαν. Από δω και πέρα θα μετρήσει η κυβερνητική ικανότητα. Ή ανικανότητα.