Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».


Η κυβέρνηση σωστά έκρινε ότι χωρίς διευκολύνσεις δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών αυτών. Δεν υπάρχει πια κίνημα του τύπου «δεν χρωστάω, δεν πληρώνω». Εκείνο που ισχύει είναι το ελληνικότατο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Και ακόμη πιο σωστά κρίνει τώρα η κυβέρνηση ότι δεν θα καταφέρει και πολλά πράγματα με τις ισχύουσες διευκολύνσεις. Προωθεί, λοιπόν, σχέδιο για μέχρι και 48 δόσεις των 80 ή 100 ευρώ η καθεμία.
Η διευκόλυνση είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η αποτελεσματικότητα του μέτρου αμφίβολη. Και ο λόγος είναι απλός. Οποιοι και όσοι αδυνατούσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το 2012 θα αντιμετωπίζουν την ίδια αντικειμενική αδυναμία και το 2013. 'Η μάλλον η αδυναμία τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού τα εισοδήματά τους θα έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, άρα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις της χρονιάς στην οποία ήδη εισήλθαμε.
Τι μένει; Μα φυσικά αυτό που μόνιμα επαναλαμβάνουμε εδώ και καιρό. Οι ασφαλείς πηγές φορολογικών εσόδων έχουν στερέψει. Αν η κυβέρνηση θέλει αυξημένα έσοδα, τότε οι μόνοι τρόποι να το επιτύχει είναι να ρίξει το βάρος της στον περιορισμό όλων των μορφών φοροδιαφυγής.
Και παράλληλα και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μόνο αν οι ασυνεπείς υποχρεωθούν να πληρώσουν και οι συνεπείς ξαναποκτήσουν μεγαλύτερα εισοδήματα, θα μπορεί το κράτος να προσβλέπει σε αυξημένα έσοδα.