Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

«Υπάρχει ένα άγχος, μία πρεμούρα να πούμε με ποιους θα κυβερνήσουμε.

«Καυτά» σημεία στην όλη συζήτηση παραμένουν η στάση του κόμματος για το ευρώ, ενώ η αριστερή πτέρυγα επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προεξοφλεί καμία συμμαχία με δυνάμεις πέραν της αριστεράς, σε περίπτωση που κληθεί μετά τις εκλογές να συγκροτήσει κυβέρνηση. «Υπάρχει ένα άγχος, μία πρεμούρα να πούμε με ποιους θα κυβερνήσουμε. Πέρα από το ότι είναι ακραία μία συμπόρευση με τον κ. Καμμένο για παράδειγμα, ας θυμηθούμε ότι έως την τελευταία στιγμή προ των τελευταίων εκλογών ο κ. Σαμαράς απέρριπτε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» σημείωνε με νόημα στέλεχος του αριστερού ρεύματος, επικρίνοντας την τακτική της ηγεσίας, γύρω από το χειρισμό των σχετικών θεμάτων.

Ως προς την ευρωζώνη η ηγεσία εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις για μία πιο αριστερή στροφή, ως προς την εναλλακτική διέξοδο που πρέπει να έχει η χώρα στην περίπτωση, που οι δανειστές απαιτήσουν την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Η επίσημη γραμμή μιλά για επιμονή στη θέση περί παραμονής στο ευρώ, χωρίς αυτό να αποτελεί «πάση θυσία» επιλογή, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί φράσεις περί «εθνικής αναδίπλωσης», ή για «κίνδυνο» όταν αναφέρεται σε τυχόν επιστροφή στη δραχμή. Η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι αυτή η φρασεολογία και προσέγγιση ανακυκλώνουν την τρομοκρατία της κοινής γνώμης και ζητά να γίνει πιο σαφές το «σχέδιο Β».

Στο φόντο αυτό πάντως εκφράστηκαν και αρκετές γκρίνιες τόσο για την εμφάνιση του κ. Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «φάκελοι» του ΣΚΑΙ, όσο και για τις συνεχείς επαφές, που έχει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλοεκδότες, για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μιλήσει με βαρείς χαρακτηρισμούς. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό τις διεργασίες αυτές, εκτιμώντας ότι θολώνουν την εικόνα του ριζοσπαστικού και αποφασισμένου για ρήξεις, κόμματος.