Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014

Φυσικά, όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα

Αυτονόητη ήταν και παραμένει η υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να ξεκινήσει την προσπάθεια επούλωσης των πληγών που έχει προκαλέσει η πεντάχρονη κρίση στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες συμπατριωτών μας. Και φυσικά ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος είναι η σταδιακή αποκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Η κυβέρνηση επέλεξε ως πρώτο θεμέλιο του συστήματος κοινωνικής ευαισθησίας που φιλοδοξεί να οικοδομήσει την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενός θεσμού που επανειλημμένα έχει απασχολήσει ως πρόθεση τον πολιτικό κόσμο, πλην όμως δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της υλοποίησης.
Οτι σήμανε τώρα η ώρα της καθιέρωσής του λέει πολλά. Και το ότι η πιλοτική εφαρμογή του ξεκινά άμεσα και από το 2015 θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς το σχετικό πρόγραμμά της. Τόσο για το συγκεκριμένο μέτρο όσο και γενικότερα.
Διότι εξυπακούεται προφανώς ότι τώρα που τα δημοσιονομικά έχουν νοικοκυρευτεί σε σημαντικό βαθμό και η χώρα εισήλθε πια σε αναπτυξιακή τροχιά, η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών θα πρέπει να ξεκινήσει από τα εκατομμύρια των πολιτών που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αδύναμοι και απροστάτευτοι, στο έλεος μιας κρίσης η οποία απείλησε ακόμη και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Φυσικά, όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Και το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση αυτή. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει, αλλά δεν έχει δικαίωμα να μην επιτύχει στο ξεκίνημα αυτό της οικοδόμησης του νέου κοινωνικού κράτους. Και αυτό οφείλουν να το έχουν κατά νου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όποιοι ασχοληθούν με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου θεσμού.
Δεν θα κριθούν μόνο για τον επιτυχημένο ή μη σχεδιασμό του και την επιτυχημένη ή μη εφαρμογή του. Θα κριθούν συνολικά για τη μεγάλη προσπάθεια που εγκαινιάζεται με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Και το ξεκίνημά της πρέπει να είναι το καλύτερο δυνατό. Αψογο από κάθε άποψη, αν γίνεται. Και αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η έξοδος από την κρίση έχει πραγματικά αρχίσει.