Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

5,5 Χρόνια ήσουν συνεχώς με το όχι στο στόμα τώρα ζητάς συναίνεση …

Νέα έκκληση προς τις ηγεσίες όλων των κομμάτων για συνεργασία και εθνική συνεννόηση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο γιατί η χώρα έχει ανάγκη τις αλλαγές, όσο και γιατί η θέση της θα είναι ισχυρότερη στις προσεχείς δύσκολες διαπραγματεύσεις εάν εμφανιστεί με ένα πρόγραμμα ευρύτερης αποδοχής.

Όπως ανέφερε, με τη εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε από κοινού με τους εταίρους μας. «Καλώ και πάλι όλους, μέχρι την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, αλλά και μετά, να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους, αρκεί βέβαια οι προτάσεις να είναι εφικτές και να μας οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης ότι «υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις. Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε - εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε - από κοινού με τους εταίρους μας. Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης».

Δήλωσε μάλιστα ανοιχτός στο να υπάρξουν κοινές ομάδες εργασίας, να επιλεγούν άτομα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις και να επεξεργαστούν κοινές προτάσεις.

«Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλους να δείξουν όλοι την απαραίτητη στάση ευθύνης.

Δάκτυλο» της κυβέρνησης βλέπει η Ν.Δ. πίσω από τις πιέσεις ...

Δάκτυλο» της κυβέρνησης βλέπει η Ν.Δ. πίσω από τις πιέσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς από Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να συναινέσει στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις «γαλάζιων» στελεχών, τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται στις επαφές τους στο εξωτερικό, παραπληροφορούν εσκεμμένα τους εταίρους μας στην Ε.Ε. όσον αφορά τη θέση της ΝΔ απέναντι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική.
«Δεν επιδεικνύουμε στείρα άρνηση», επεχείρησε να πείσει τους υψηλόβαθμους συνομιλητές του σε Παρίσι και Βρυξέλλες το προηγούμενο διήμερο ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντάς τους τα σημεία στα οποία η παράταξή του συμφωνεί, όπως τους στόχους μείωσης ελλείμματος και χρέους, τις εκτενείς περικοπές της δημόσιας σπατάλης, το πάγωμα και στη συνέχεια τον περιορισμό των προσλήψεων, τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εκείνο που πρέπει να αλλάξει, τους είπε, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων αυτών. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή ερώτηση που έθεσε στον Αντώνη Σαμαρά ξένος ηγέτης σχετικά με το αν η ΝΔ είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων, έκανε λόγο για «σκόπιμη παραπληροφόρηση των θέσεων της ΝΔ», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει από ποιους γίνεται.
Αυτό που είναι επιτακτικό, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με την οποία θα αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική.