Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Εκείνο που προέχει είναι η αποτροπή πάση θυσία αδιεξόδων τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή.

Είναι δεδομένη η βαρύτητα της απόφασης που καλούνται να λάβουν. Ουσιαστικά θα κριθεί αν θα συνεχιστεί ή θα διακοπεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Αν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν τελικά ή αν θα υπάρξει κίνδυνος ακύρωσής τους.
Και αν οι τρεις ηγέτες, οι οποίοι επωμίσθηκαν τις ευθύνες του τρικομματικού κυβερνητικού εγχειρήματος, θα ανταποκριθούν στην απαίτηση της πλειονότητας των πολιτών, η οποία διατυπώνεται με δύο λέξεις: «Βρείτε λύση».
Περιθώρια υπάρχουν, αν και οι τρεις αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και αν αναλογιστούν και την κωμικοτραγική διάσταση μιας ξαφνικής προσφυγής στις κάλπες, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το μόνο στο οποίο θα προσβλέπουν θα είναι η δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης σαν τη σημερινή. Ή τη σημερινή.
Γι' αυτό και εκείνο που προέχει είναι η αποτροπή πάση θυσία αδιεξόδων τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή. Διάθεση συνεργασίας και αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να τους διακατέχουν στη σημερινή συνάντηση. Αν αυτά υπάρξουν, τότε η κρίση θα αποτελεί σε μερικές ώρες από τώρα παρελθόν.

Σε λίγες ώρες από τώρα οι τρεις ηγέτες οφείλουν να ανανεώσουν τη συνεργασία τους, διορθώνοντας και τις όποιες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης. Είναι η μόνη επιλογή ευθύνης που υπάρχει.