Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

Δεν μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Οι απαράδεκτες εικόνες με τους βουλευτές που τρέχουν πανικόβλητοι να κρυφτούν και δέχονται ύβρεις και προπηλακισμούς αποκαλύπτουν το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης που έχουμε ως κοινωνία. Δεν έχει καμιά σημασία αν οι βουλευτές που δέχονται τώρα τις επιθέσεις ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή όπου αλλού. Το πρόβλημα παραμένει ίδιο και αποκαλύπτει τον κοινωνικό κατήφορο στον οποίο έχει διολισθήσει ο τόπος, ασχέτως αν γι' αυτό ευθύνονται σε μέγιστο βαθμό και αυτοί που σήμερα δεν μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Η κατάσταση δεν επιδέχεται ανοχή και ολιγωρία από κανέναν διότι με την τροπή που έχουν λάβει οι αντιδράσεις θα φθάσουμε σε μια κοινωνία ζούγκλα και τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Οφείλουμε να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δίδαξαν την αυθαιρεσία και το χουλιγκανισμό στην πολιτική. Εχουμε χρέος να σταματήσουμε τον πολιτικό αναλφαβητισμό και τη βία από όπου και αν προέρχονται. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ως πολίτες από την κακεντρέχεια και τη μικροπολιτική υστεροβουλία.
Αλλο θέμα οι κινητοποιήσεις και η πολιτική ένταση και εντελώς άλλο η πρωτόγονη βία που δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο και ανοίγει πληγές σε έναν ήδη κατακερματισμένο κοινωνικό ιστό. Οι όψιμες κραυγές κυβερνητικών που ανακαλύπτουν πρωτόγνωρα φαινόμενα απλώς τους εκθέτουν αλλά δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση διάθεση συμψηφισμού. Ο σεβασμός στους κανόνες της δημοκρατίας δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση και επ' αυτού δεν χωρούν εκπτώσεις.
Τώρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πελαγωμένη από τις δικές της αντιφάσεις και τα ασύστολα ψεύδη με τα οποία επιμένει να πολιτεύεται είναι άλλης τάξεως ζήτημα και αυτό καταγράφεται ήδη στις συνειδήσεις των πολιτών. Μια πρόχειρη ματιά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτει πως η εποχή των ψευδαισθήσεων έχει παρέλθει και τώρα καταβάλλεται το τίμημα της παραμυθίας με την οποία διεκδίκησαν και κέρδισαν τη σχετική εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ακριβώς επειδή καταγράφεται αυτό το κλίμα, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του δείχνουν μιαν απίστευτη αμηχανία. Ακόμη χειρότερα προωθούν εκδικητικές αλλά πρωτίστως αυταρχικές ρυθμίσεις που δεν επιδέχονται σοβαρή κριτική για να ξεφύγουν από την παγίδα που έχουν εγκλωβιστεί.
Κατασκευάζουν φανταστικούς εχθρούς για να εκβιάσουν ακόμη και τους βουλευτές τους διότι τώρα που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που δημιούργησαν αποδεικνύονται ανίκανοι και ολίγιστοι ακόμη και για τα στοιχειώδη. Αυτό όμως θα κριθεί στην ώρα του (δεν μοιάζει και πολύ μακριά) από τους πολίτες που τώρα πια δεν έχουν αυταπάτες. Η βία, όμως, δεν έχει θέση σε καμιά περίπτωση και αυτό μας αφορά όλους.