Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Για να επιτύχει το εγχείρημα δεν χρειάζονται μαγικές κινήσεις ούτε η ανακάλυψη του τροχού.

Τώρα που όλα δείχνουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συμφωνία με την τρόικα ολοκληρώνεται και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αποτελεί ζήτημα λίγου χρόνου, η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη δική της αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς. Οι δυσβάστακτες θυσίες για την κοινωνία πρέπει να συνδυασθούν με αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα θέσουν εκ νέου σε κίνηση την οικονομία και θα δώσουν ελπίδες για το αύριο. Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική και προσδοκίες για αλλαγή πορείας, η προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει και όλα θα μοιάζουν και πάλι μάταια.

Πέραν των όσων αναμένει η χώρα από τους εταίρους και δανειστές της έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα πράξει η ίδια για να ανατρέψει την εικόνα διάλυσης και αναξιοπιστίας που την κατατρέχει. Η πολιτική σταθερότητα, παρά τις επιμέρους αμφιβολίες και αναταράξεις, μοιάζει και πρέπει να θεωρείται δεδομένη για το επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης και πρωτίστως του πρωθυπουργού να αλλάξει τα δεδομένα και να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αναπτερώσουν το ηθικό των πολιτών το συντομότερο δυνατό. Για να επιτύχει το εγχείρημα δεν χρειάζονται μαγικές κινήσεις ούτε η ανακάλυψη του τροχού. Η αποτελεσματικότητα των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα των προσώπων που τα στελεχώνουν και δεν χωρούν πια επιλογές παραδοσιακού τύπου.