Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Η «ένταση» δεν εξυπηρετεί κανέναν...


Η τακτική της «ακραίας έντασης» μας βλάπτει όλους πολλαπλώς. Γιατί δεν θα 'χει τελικά νικητή ή ηττημένο την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη χώρα. Ενισχύει την «εικόνα» ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια. Αυτό αφενός πλήττει την κυβέρνηση, η οποία θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο, απ' ό,τι ήδη φαίνεται, να επιτύχει μια συμφωνία «εξόδου από την κρίση» με τους εταίρους-δανειστές μας και να την επικυρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα σ' ένα κλίμα ευρείας αβεβαιότητας. Οι «καχύποπτες» αρνητικές αντιδράσεις των «αγορών» που έχουν ήδη εκδηλωθεί, είναι προφανές ότι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο από ένα «κλίμα έντασης». Τι το 'θελε άραγε εκείνο το θα «κλείσουν τα ΑΤΜ» η κ. Βούλτεψη;
Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο κ. Τσίπρας διατύπωσε στην ΚΟ του κόμματός του μια τακτική «ήρεμης δύναμης» την οποία με «ευλάβεια» ο ίδιος ακολούθησε, στη Βουλή ορισμένα στελέχη κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Προκαλούν τις εντάσεις. Θυμίζουμε το «ολίσθημα» του κ. Δραγασάκη στη συζήτηση της Βουλής, που ο ίδιος το αντελήφθη και με τη στάση του το διόρθωσε.
Και κυρίως, τα απαράδεκτα υπονοούμενα του κ. Σκουρλέτη για «αγοραπωλησίες» βουλευτών, εν όψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με βάση ένα αστείο δημοσίευμα. Εξυπηρετεί αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ και την «εικόνα εμπιστοσύνης» που θέλει να δημιουργήσει, εν όψει εκλογής Προέδρου και πιθανώς πρόωρων εκλογών; Ενα «εκρηκτικό» και «φοβικό» κλίμα είναι σίγουρο ότι δεν τον εξυπηρετεί πολιτικά καθόλου, ενώ επιπλέον του δημιουργεί τεράστια προβλήματα εάν κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο.
Είναι φανερό ότι μια «ανεξέλεγκτη ένταση» ούτε το «σχέδιο επίλυσης της κρίσης» μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει η κυβέρνηση εξυπηρετεί, ούτε την «ομαλή ανατροπή» που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί.
Είναι προφανές ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή, δημιουργεί συνθήκες έντονης πολιτικής αναμέτρησης. Θα ασκηθούν πολιτικές πιέσεις και θα δοθούν πολιτικές υποσχέσεις, απ' όλες τις πλευρές, όπως συνήθως γίνεται. Τουλάχιστον, ας αποφύγουμε τον «ανεμιστήρα με τη λάσπη»...