Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Σε αλλαγές στο δυσβάσταχτο χαράτσι.

Σε αλλαγές στο δυσβάσταχτο χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων φαίνεται να προχωρά η κυβέρνηση. Αυτό, άλλωστε, έχει προαναγγελθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Το επιβεβαίωσε πρόσφατα, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο «Εθνος». Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές τι ακριβώς πρόκειται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Το βέβαιο είναι ότι θα υποκατασταθεί, με μια άλλη μορφή, από έναν φόρο ακίνητης περιουσίας.
Γίνεται λόγος και αναφέρονται μέτρα για έναν πιο δίκαιο νόμο, συμβατό με την πραγματικότητα, χωρίς στρεβλώσεις, αδικίες. Αλλά και τα γνωστά τραγελαφικά που διαπιστώνονται σήμερα στην εφαρμογή του, δίνοντας τροφή σε παραπολιτικές γραφικότητες. Ετσι κι αλλιώς, ο ΕΝΦΙΑ, με το βεβαρημένο πολιτικοοικονομικό παρελθόν, έχει αναδειχθεί σε κομβικό σημείο. Πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται, συμβολίζει, δικαιολογημένα ή όχι, συνολικά την επαχθή και αντιλαϊκή φορολόγηση.
Θεωρείται, βεβαίως, μια αναγκαιότητα που έχει επιβληθεί από τους εταίρους-δανειστές για δημοσιονομικούς λόγους. Επιπλέον, εκτιμάται ότι είναι ανέφικτη η κατάργησή του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό καθ' όλα να γίνει δικαιότερος και αναλογικός. Ενδεχομένως στη βάση μιας προοδευτικής κλίμακας κι όχι όπως ισχύει σήμερα.
Διακινούνται διάφορα σενάρια, υπάρχουν σχεδιασμοί και επεξεργασίες, όπως αυτές που παρατίθενται σήμερα στο «Εθνος». Ανεξαρτήτως απ' αυτά και ποια τελική μορφή θα πάρει η αντικατάσταση, υπάρχει ένα σημείο-κλειδί: οι όποιες μεταβολές να γίνουν στη βάση των πραγματικών αξιών των ακινήτων, όχι ιδεατών και ανύπαρκτων. Πράγμα το οποίο συνεπάγεται, πριν απ' όλα, εξίσωση εμπορικών και αντικειμενικών τιμών. Μια προσαρμογή, όμως, που έχει μετατεθεί από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης για το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Με δεδομένο αυτό δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, τουλάχιστον ως προς το σκέλος αυτό. Περιττό να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε δικαιότερη ανακατανομή στη φορολογία ακινήτων δεν μπορεί παρά να συνδέεται και με τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών.