Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Σχεδιάζουν, υποτίθεται


Διαβάζω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται εντατικά αυτές τις μέρες γιατί θέλουν να κλείσουν μερικές εκκρεμότητες, όπως λένε, σε σχέση με την ολοκλήρωση του προγράμματός τους. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το φορολογικό, για την αναπτυξιακή πολιτική, για την ανεργία και για τα «κόκκινα» δάνεια. Δηλαδή, για ΟΛΑ. Γιατί αν ένα κόμμα δεν έχει πρόγραμμα γι' αυτά τα θέματα, δεν βλέπω για ποια μπορεί να έχει.
Αλλά, αν θυμάμαι καλά, είναι πάνω από χρόνος που οι συριζαίοι άρχισαν να ζητάνε πιεστικά εκλογές θεωρώντας πως έφτασε η ώρα που πρέπει ν' αναλάβουν την εξουσία για να σώσουν τη χώρα. Και λέω να κάνουμε μια νοητική αυθαιρεσία, όπως και χθες. Ας πούμε ότι γίνονταν εκλογές πριν από έναν χρόνο, τις κέρδιζαν και σχημάτιζαν κυβέρνηση. Ποια πολιτική θα εφάρμοζαν για την ανάπτυξη ή για την ανεργία ή για τη φορολογία ή για τα «κόκκινα» δάνεια, όταν ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν τι θα κάνουν και όταν ακούγοντας τις «ιδέες» διαφόρων «ειδικών», όπως ο Μηλιός, ή τραβάς τα μαλλιά σου από απόγνωση ή κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια;
Να γιατί μου είναι αδύνατο να πάρω στα σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό του ή τα στελέχη του. Δεν γίνεται να έχεις αναγάγει σε κορυφαίο θέμα της στρατηγικής σου τη διενέργεια εκλογών και να μην έχεις αποφασίσει πώς σκοπεύεις να διαχειριστείς τα κορυφαία προβλήματα της οικονομίας. Και δεν γίνεται να κοροϊδεύεις ότι θα βρεις τις λύσεις μέσα σε μία εβδομάδα, επειδή ο Τσίπρας θέλει να πάει στην Εκθεση και είναι ευκαιρία να πουλήσει φθηνή προπαγάνδα στη Θεσσαλονίκη.
Αλλωστε, κι αυτά που θ' ανακοινώσουν ότι «αποφάσισαν» ανέξοδες αερολογίες θα είναι, με τις οποίες οι μισοί θα διαφωνούν και θα το δηλώνουν και δημόσια. Οπως μονίμως και για όλες τις περιπτώσεις συμβαίνει.
Υ.Γ. Φυσικά, αξίωση για την αυτονόητη σε περιπτώσεις οικονομικών προγραμμάτων αποτίμηση των μέτρων δεν έχω. Τέτοιες αξιώσεις υπάρχουν μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής και σε βάθος δουλειάς, που δεν έχει μοναδικό στόχο τον εύκολο και ανέξοδο εντυπωσιασμό.