Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Πώς και από πού θα βρεθούν τόσα χρήματα;


Ο Σαμαράς υπόσχεται επενδύσεις. Και για να τις εξασφαλίσει καλεί τους οικονομικά ισχυρούς να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η σημερινή Ελλάδα. Αν και σε ποιο βαθμό θα τα καταφέρει μένει να το δούμε. Πάντως οι απαντήσεις στα ερωτήματα είναι σαφέστατες. Τις επενδύσεις θα τις κάνουν οι ξένοι και θα τις κάνουν για να κερδίσουν.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται περισσότερα. Υπόσχεται αυξήσεις μισθών και συντάξεων, υπόσχεται δημόσιες επενδύσεις, υπόσχεται κρατική τράπεζα που θα στηρίζει επενδύσεις και υπόσχεται και επαναγορά του δημόσιου πλούτου που θα ξεπουλήσει η σημερινή κυβέρνηση, αν και προχθές ο Τσίπρας μόνο για το νερό και τον ηλεκτρισμό μίλησε. Αλλά άσχετα με την προφανέστατη κωλοτούμπα που επιχειρείται, ούτε ποιος θα βάλει τα λεφτά μας είπε, ούτε γιατί θα τα βάλει μας εξήγησε.
 Δεν υπάρχει κανένας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που να διερωτάται πώς και από πού θα βρεθούν τόσα χρήματα; Πιστεύουν όλοι τους ότι θα τα βρουν και άρα δεν χρειάζεται να προβληματίζονται και ν' ανησυχούν; Μα, αν είναι έτσι, γιατί δεν λένε το «μυστικό» και σ' εμάς τους δύσπιστους;
Την τελευταία φορά που επιχείρησε κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει σοβαρά πώς θα κυβερνήσουν (και όχι βεβαίως πώς θα κάνουν όλα αυτά τα απίθανα που υπόσχονται) χωρίς τα δανεικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχε πει ότι «τώρα που θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να καλύπτουμε τα έξοδά μας και θα πούμε στους δανειστές μας ότι θ' αρχίσουμε να τους εξοφλούμε μόλις μπούμε στην ανάπτυξη».
 Επειδή προηγήθηκαν τα μνημόνια και οι θυσίες των μισθωτών και των συνταξιούχων. Κι επειδή κάποιοι φορτώθηκαν πολιτικά το κόστος της προσπάθειας για να μπορούν σήμερα κάποιοι άλλοι να πουλάνε μούρη ή να πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.