Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους μετανάστες από τη μια πλευρά να διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων και από την άλλη τους Ελληνες κατοίκους των περιοχών αυτών να αντιδρούν για την παράταση της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί. Ηδη τα πρώτα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και Ελλήνων έγιναν στην Ειδομένη και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα επαναληφθούν. Από τη μια πλευρά έχεις ανθρώπους σε απόγνωση και από την άλλη πολίτες που θεωρούν ότι η «αυλή τους» μετατρέπεται σε έναν μόνιμο καταυλισμό.
Η κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα λύση, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Τα δεδομένα είναι δυστυχώς πολύ απλά: Τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει τις προσφυγικές ροές και οι μετανάστες - πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εντός της χώρας αρνούνται να μετακινηθούν στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Την ίδια ώρα το πολυδιαφημισμένο σχέδιο της ΕΕ που περιλαμβάνει και την αποστολή 2.500 υπαλλήλων, έτσι ώστε να βοηθήσουν το έργο των ελληνικών αρχών στα νησιά, δεν αναμένεται να «δουλέψει» πριν από το καλοκαίρι. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση...
Είναι ανάγκη οι πρόσφυγες - μετανάστες να πειστούν ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν και ότι είναι προς όφελός τους να φύγουν από τις σκηνές. Τα φυλλάδια που ήδη διανεμήθηκαν ήταν μια κίνηση, αλλά -όπως φάνηκε- δεν αρκεί. Χρειάζεται να μεταβούν επιτόπου άνθρωποι που μιλούν τη γλώσσα τους για να τους πείσουν. Χρειάζεται επιμονή και καθημερινή πίεση, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αυτό που όλοι ήθελαν να αποφύγουν: Σε αποθήκη ψυχών!