Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

«Δώσαμε, δώσαμε!»


«Το καθετί στην ώρα του» λέμε εμείς οι Ελληνες. Αλλά οι Αγγλοσάξονες τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Εκεί που εμείς θέλουμε πέντε λέξεις, αυτοί τα κατάφεραν με μόνο μία. Κι αυτή είναι που καθιερώθηκε διεθνώς. Το timing. Που δυστυχώς για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πως ούτε το ξέρουμε ούτε έχουμε καμιά διάθεση να το μάθουμε. Στη δική μας πολιτική ζωή εκείνο που καθορίζει πρακτικές και συμπεριφορές είναι το πολιτικό όφελος. Αυτό και μόνο αυτό.
Η πρόταση του πρωθυπουργού για εθνικό διάλογο πάνω στα μεγάλα θέματα είναι αυτονόητα σωστή. Δικαιολογημένα, όμως, δεν βρίσκει ανταπόκριση. Ηρθε τραγικά καθυστερημένα και δίνοντας το δικαίωμα στους βασικούς αποδέκτες της να εκτιμούν ότι δεν αναζητεί κοινής αποδοχής λύσεις για τα προβλήματα, αλλά διόδους διαφυγής από τα δικά του αδιέξοδα.
Ο πρότερος βίος είναι παράμετρος που υποχρεωτικά συνεκτιμάται για τις όποιες πράξεις ή παραλείψεις οιουδήποτε. Και προφανώς και του πρωθυπουργού. Ποτέ ως τώρα, τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση, δεν επέδειξε συναινετικές διαθέσεις. Ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στήριξαν την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία, ο Α. Τσίπρας αρνήθηκε να στηρίξει την προσπάθειά του για έξοδο από την κρίση στη στέρεη βάση των 230 βουλευτών και επέλεξε την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να εξοντώσει πολιτικά τους άλλοτε συντρόφους του. Ακόμη και μετά τις εκλογές, την κοινή πορεία με τον Καμμένο επέλεξε.
Αλλά τώρα, λέει, θέλει διάλογο και συναίνεση. Και φυσικά όχι για την Παιδεία ή την τροποποίηση του Συντάγματος, που είναι η γαρνιτούρα, αλλά για το Ασφαλι-στικό που καίει και τσουρουφλίζει. Μόνο που εδώ το ερώτημα που μπαίνει είναι αμείλικτο: με ποιους θα γίνει ο διάλογος και πόσο θα διαρκέσει; Κάνα 20ήμερο και με συνομιλητές τους εκπροσώπους των δανειστών; Διότι το πρόβλημα εκεί είναι αυτή την ώρα. Στις απαιτήσεις του κουα-ρτέτου και στα ασφυκτικά χρονικά περι-θώρια που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση. Και φυσικά στην ήδη κατηγορηματική απάντηση των περισσότερων αποδεκτών της πρότασης Τσίπρα. «Δώσαμε, δώσαμε!» του θυμίζουν.