Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει «το παραλήρημα λαϊκισμού και δημαγωγίας»

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον λαϊκισμό που μας έφτασε εδώ: Την ώρα που ζητάει συναίνεση για το ασφαλιστικό, το οποίο φαίνεται να θεωρεί το πιο επώδυνο πολιτικά από τα μέτρα του μνημονίου, η κυβέρνηση κατηγορεί τα «διεφθαρμένα συμφέροντα» που ζητούν κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ή και οικουμενική. Η δε αντιπολίτευση αρνείται να διευκολύνει την κυβέρνηση συναινώντας στη λήψη μέτρων που η ίδια ενέκρινε με την αποδοχή του μνημονίου, με το επιχείρημα ότι έτσι θα την επιβραβεύσει που μας έφτασε εδώ.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ ήταν θύματα μιας αντίστοιχης στάσης της αντιπολίτευσης όταν βρίσκονταν στην κυβέρνηση. Θα ήλπιζε κανείς να έχουν πάρει ένα μάθημα για την ανάγκη συνεννόησης, αλλά μάλλον το μόνο που κατάλαβαν είναι πως η συναίνεση της αντιπολίτευσης είναι χρήσιμη όταν είναι εκείνοι στην εξουσία. Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει «το παραλήρημα λαϊκισμού και δημαγωγίας» 

Εκτός από λαϊκισμό, η στάση και των δύο, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δείχνει έναν πολιτικό κυνισμό. Η κυβέρνηση επικαλείται τα μεγάλα θέματα και ζητάει τη βοήθεια που η ίδια αρνήθηκε να δώσει, ενώ η αντιπολίτευση την αρνείται υπολογίζοντας ότι η κυβέρνηση θα διαβρωθεί γρήγορα και θα πέσει από μόνη της ως ώριμο φρούτο. Και στις δύο περιπτώσεις, τα προβλήματα της χώρας είναι προς πολιτική αξιοποίηση – όχι προς επίλυση. Είναι να αναρωτιέται κανείς όμως αν η Ελλάδα έχει τον χρόνο να περιμένει είτε την πολιτική ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ είτε την πρόωρη πτώση του. Αν ο εντυπωσιακός πραγματισμός που δείχνουν τα πολιτικά κόμματα στο μικροκομματικό τους παιχνίδι επεκτεινόταν και στην αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων, τα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία θα ήταν τεράστια.