Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει.

Μπορεί η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς να αποτέλεσε την αφετηρία των επαφών της νέας κυβέρνησης με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών μας, αλλά ο ουσιαστικός διάλογος αρχίζει σήμερα. Η επίσκεψη και οι συνομιλίες του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ θα αποτελέσουν την ευκαιρία να γίνει μία πρώτη καταγραφή των θέσεων και των διαφορών των δύο πλευρών.
Οι διαφωνίες του κοινοτικού αξιωματούχου είναι και πολλές και σοβαρές. Ουσιαστικά είναι αντίθετος με το σύνολο των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και με κάθε μέτρο και πρωτοβουλία που ή δεν προωθεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις ή απειλεί με εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό.
Κατά συνέπεια θα ήταν ανεδαφικά αισιόδοξη η προσδοκία για διαπίστωση σοβαρών συγκλίσεων. Εκείνο που βασικά θα επιδιωχθεί θα είναι η καταγραφή των διαθέσεων των δύο πλευρών και κυρίως οι σοβαρότερες διαφωνίες τους, από τις οποίες και θα διαφανούν τα περιθώρια ενός πραγματικά γόνιμου διαλόγου.
Και εξίσου σημαντικό θα είναι και κάτι άλλο. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών του κοινοτικού αξιωματούχου και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών θα μας γίνει γνωστό μέσω της κοινής συνέντευξης Τύπου την οποία θα δώσουν. Που σημαίνει ότι σήμερα θα έχουμε μία πρώτη, αλλά πολύ σαφή εικόνα του σημείου εκκίνησης του διαλόγου μέσα από τον οποίο θα κριθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της διαφορετικής συνεργασίας που επιδιώκουμε με τον μηχανισμό στήριξης.
Είναι προφανές ότι για να φτάσει αυτή η διαδικασία σε αίσιο αποτέλεσμα θα χρειαστεί όχι μόνο η καλή θέληση και των δύο πλευρών, αλλά και η διάθεση για εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει.