Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Λιγότερα λόγια


Είναι γνωστό σε όσους συχνάζουν στο Διαδίκτυο ότι το τελευταίο 48ωρο τόσο ο ανελίτης Κουίκ όσο και ο συριζαίος Παπαδημούλης «έχουν γίνει ρόμπα», κατά το κοινώς λεγόμενο, από αναρτήσεις οι οποίες θυμίζουν την οργή και την αγανάκτηση με την οποία αντιμετώπιζαν μόλις προ μηνών και οι δύο την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων τους. Καλό θα είναι η περίπτωσή τους να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το σύνολο των μελών της κυβέρνησης που πριν καλά καλά ορκιστούν άρχισαν να εξαγγέλλουν πως δεν θα αφήσουν όρθιο κανένα από τα μέτρα των προκατόχων τους. Εκτός αν θέλουν να είναι οι επόμενες διαδικτυακές «ρόμπες».
Ο επί της Ναυτιλίας Δρίτσας, για παράδειγμα, που προχθές αναθεωρούσε εδώ και τώρα τη σύμβαση της Cosco, χθες την έκανε ελαφρώς γαργάρα κι ανακάλυψε τη χρησιμότητα των εμπορικών σχέσεων με τους Κινέζους. Βλέπετε, είχαν προηγηθεί οι συστάσεις του πρωθυπουργού προς τα μέλη της κυβέρνησης να σταματήσουν τις δηλώσεις γιατί το τι θα γίνει και τι όχι θα το ανακοινώσει ο ίδιος στις προγραμματικές δηλώσεις.
Ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγκρίνει ούτε ένα «και» από τα σωστά, αμφιλεγόμενα ή και τελείως παλαβά μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων. Αλλωστε, δεν συμφωνεί και με πολλά απ' όσα οι συμβατικές μας υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπουν. Αλλά έρχεται διαπραγμάτευση, τουλάχιστον αυτό ζητάμε. Και στις διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνεις ζητώντας τα πάντα και αρνούμενος να προσφέρεις οτιδήποτε ή επιλέγοντας εσύ τι θα προσφέρεις.
Υπομονή, λοιπόν, κι αυτοσυγκράτηση. Απ' όλους ανεξαιρέτως. Περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού. Οι συστάσεις στους υπουργούς για περιορισμό των δαπανών στα υπουργεία τους μοιάζουν με τις διακηρύξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και τα ολιγομελή κυβερνητικά σχήματα. Γίνονται απ' όλες τις κυβερνήσεις και δεν πραγματοποιούνται από καμία.
Γιατί, για να μην τρέφουν ψευδαισθήσεις οι ανήκοντες στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, συνένωση υπουργείων δεν είναι να ομαδοποιήσεις τέσσερα ή πέντε υπουργεία. Συνένωση υπουργείων είναι να ενοποιήσεις υπηρεσίες και δραστηριότητες, να απλοποιήσεις διαδικασίες και να μειώσεις το προσωπικό. Και φυσικά, ούτε έγινε τίποτα τέτοιο, ούτε και είναι στις προθέσεις των κυβερνώντων να γίνει.