Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Λαχειοφόρος... κάλπη

Λαχειοφόρος... κάλπη
Χωρίς αμφιβολία για πρώτη φορά ο λαός καλείται να ψηφίσει μέσα σε τόσο θολό τοπίο. Την απόφαση του ψηφοφόρου εκβιάζουν δύο τάσεις. Να επιλέξει αυτό που ήδη έχει (και έχει μια κυβέρνηση βραδυπορούσα, αμήχανη και υπάκουη στους δανειστές) ή να τα παίξει όλα για όλα σε μια ζαριά και ό,τι προκύψει; Ενδεχομένως κάποιοι έχουν τον ηρωισμό της αξιοπρέπειας χάριν της οποίας θυσιάζουν ή διακινδυνεύουν τα τελευταία υλικά αγαθά που μας προσφέρει η συμμόρφωσή μας στους απαιτητικούς ή τοκογλύφους δανειστές και κάποιοι έχουν την αποκοτιά να πιστεύουν ότι θα... πηδήξουν από τον έβδομο όροφο και θα σταθούν όρθιοι.
Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας είναι σαρξ εκ της σαρκός μας, (μην τους κατηγορείτε) και είναι βλακώδες να εμπιστευόμαστε εξ ολοκλήρου τη ζωή μας σε αυτούς εντελώς στα τυφλά. Θα πρέπει ο καθένας να σκεφτεί αν είναι προτιμότερος ο δυσάρεστος κυβερνήτης ή εκείνος που δεν βλέπει καμιά δυσκολία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και ότι αρκεί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι των δανειστών και θα τα καταφέρει... να γυρίσει πίσω με σπασμένο χέρι! Η ψήφος έχει συνέπειες και όλοι πρέπει να πάμε στις κάλπες, έστω με μισή καρδιά.
Εχουμε το δημοκρατικό καθήκον να το πιούμε το ποτήρι των συνεπειών με το χέρι μας και όχι να αφήσουμε να μας το κεράσουν άλλοι.
Στην αρχαία Αθήνα οι πολίτες υποχρεώνονταν να ψηφίζουν. Μάλιστα πριν από τη σύγκληση της Εκκλησίας του Δήμου στην Πνύκα περιέρχονταν δούλοι στην αγορά, κρατώντας μια φρεσκοβαμμένη τριχιά από άκρη σε άκρη του δρόμου, ωθώντας τους αμελείς και αμέτοχους στα κοινά πολίτες που χαζολογούσαν να κατευθυνθούν προς την Πνύκα.
Οποιον έβαφε το σκοινί τιμωρούνταν με μεγάλο πρόστιμο! Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτός από κρίσιμες, είναι και ενδιαφέρουσες από άλλες απόψεις. Θα βυθομετρήσουν την αντίληψη του λαού να επιλέγει σωτήρες με αφελή κριτήρια ή όχι. Θα είναι διδακτικές και εκδικητικές, γιατί αμέσως θα φανεί το αποτέλεσμα της λαχειοφόρου αγοράς αν ο λαός τράβηξε τον τυχερό αριθμό που θα τον σώσει. Αυτομάτως θα αποδειχτεί ότι η πολιτική κληρωτίδα της σημερινής Ελλάδος δεν έχει μέσα κανένα τυχερό αριθμό. Ολοι χάνουν!
Το δίδαγμα αυτό θα μας κρατήσει σε περίσκεψη ως τις επόμενες εκλογές όπου όλα θα έχουν ξεχαστεί.