Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«τίθεται και θέμα ακύρωσης των δημοτικών εκλογών και υπάρχει πιθανότητα επανάληψής .

Στον «αέρα» τινάζει τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, καθώς με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό το νομό Ραγκούση που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας.

Ωστόσο λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το ζήτημα θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου...



Συγκεκριμένα το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης « επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δε μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος»

Σύμφωνα με το ΣτΕ «η άσκηση του εκλογικό δικαιώματος στις εκλογές της Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί λειτούργημα απαραίτητο για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας ως τοιαύτης νοούμενης της ασκούμενης από το λαό ως εκλογικό σώμα απαρτιζόμενο μόνο από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου Έλληνες πολίτες».

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά σε άλλο σημείο της απόφασης των δικαστών κατά την οποία ο Έλληνας νομοθέτης « εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους μεταξύ των άλλων και δια της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο κατ’ αρχής στο σταθερό κριτήριο του «δικαίου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Έλληνες γονείς».

Δικαιωμένος δήλωσε στο newsbomb.gr ο δικηγόρος Γιάννης Ανδριόπουλος, που προσέφυγε στο ΣτΕ για να κηρυχθεί ο νόμος περί ιθαγένειας αντισυνταγματικός.
Όπως είπε, «αν δεν κρινόταν αντισυνταγματικός θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, καθώς θα χάναμε μια εθνική συνοχή, που σφυρηλατήθηκε τα τελευταία 200 χρόνια».

Στην ερώτηση τι σημαίνει η απόφαση αυτή, απάντησε ότι, «θα πρέπει να καταργηθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και να γίνει μη ανακήρυξη των αλλοδαπών, που εξελέγησαν στα δημοτικά συμβούλια κατά τις πρόσφατες εκλογές».

Σε δεύτερη φάση, πρόσθεσε, «τίθεται και θέμα ακύρωσης των δημοτικών εκλογών και υπάρχει πιθανότητα επανάληψής τους στην περίπτωση, που αποφανθεί υπέρ της εισήγησης και η Ολομέλεια».