Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Με τη δημιουργική φοροεπιδρομή, τι πρόκειται να δούμε;

ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ μπροστά οι «μηχανές» που παράγουν ιδέες, τότε είναι σίγουρο ότι και η δημιουργική φαντασία δίνει τα καλά αποτελέσματά της που εκπλήσσουν, δίνουν αποτελεσματικές λύσεις και γράφουν ιστορία. 

Από τη στιγμή που η κρίση έβγαλε στη φόρα το μαύρο χάλι της οικονομίας μας και τις... αράχνες των ταμείων μας, οι αδέξιοι δεξιοί κυβερνήσαντες, σε μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή επιδοθέντες, «στράγγιξαν» όλη τη φαντασία τους, στην προσπάθεια να εφεύρουν νέους φόρους για να μην αφήσουν ούτε πενταράκι στις τσέπες του κοσμάκη. Και εξ αυτού του λόγου (μαζί και με άλλους) χάσανε τις εκλογές και την εξουσία που πήγαινε πακέτο. Οι... επιδέξιοι της Αριστεράς που κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι προεκλογικώς την κατάργηση των πρωτοφανών και άδικων φόρων (μαζί και με άλλα) εφηύραν τους... υγιείς φόρους, εκείνους δηλαδή που πλην του αντικειμενικού στόχου τους -να μαζέψουν λεφτά, δηλαδή- κάνουν καλό και στην υγεία των πολιτών. Εν ονόματι της υγείας του Ελληνα δρομολογείται -λέει- η φορολόγηση των... λιπαρών! Ητοι λάδια, βούτυρα, μαργαρίνες, σπορέλαια, σουβλάκια, γαρδούμπες, γύροι, σπληνάντερα, κοκορέτσια, εξοχικά, γουρουνοπούλες, παϊδάκια, τέρμα. Χορτοφαγία και άγιος ο Θεός, άντε και κανένα όσπριο ανάλαδο για ποικιλία και αλλαγή. 

Πόσο σοβαρή είναι η πληροφορία, ούτε αν όντως αυτός που έκανε αυτή τη σκέψη (αν όντως την έκανε) την εννοούσε κιόλας. Στην απελπισία του κανείς λέει και κανένα σουρεαλιστικό, έτσι για να έχουνε οι ψυχίατροι να αναλύουν και οι καιροφυλακτούντες να σχολιάζουν. Αν, όμως, η σκέψη υπήρξε και η πρόταση εγένετο, τότε να κατατεθούν και άλλες παρεμφερείς και σε αυτό το μήκος κύματος δημιουργικές προτάσεις, πρωτότυπων και καινοφανών φορολογικών μέτρων πολλαπλών διαστάσεων. Διότι δεν είναι μόνον τα λιπαρά που κάνουν κακό στην υγεία. 

Πολλαπλάσια αρνητικές είναι για την υγεία οι επιπτώσεις από την κατανάλωση ζάχαρης. Ρωτήστε τους διαιτολόγους, τους παθολόγους και τους διαβητολόγους. Μια υψηλή φορολόγηση της τουλούμπας, του μπακλαβά, της καριόκας και του γλειφιτζουριού, ακόμα και τους μαλλιού της γριάς και μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία θα φέρει και μειώσεις στις τιμές της γλυκόζης στο αίμα των Ελλήνων θα επιτύχει. Στην περίπτωση αυτή, ειδικώς, μπορεί να υπάρξει και επιστροφή φόρου (που θα καταστήσει και δημοφιλές το μέτρο) σε όσους βάζουν στον καφέ τους στέβια, τρώνε χαλβά με σαρβιτόλη και γιαούρτι 0%. Κάποτε μιλούσαμε για δημιουργική λογιστική και... την κάτσαμε τη βάρκα. Με τη δημιουργική φοροεπιδρομή, τι πρόκειται να δούμε;