Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Τι θα συμβεί έπειτα από τρεις μήνες;

Δεν χρειάζονται έξι μήνες για να δείξουν αποτέλεσμα. Φτάνει το τρίμηνο, δηλαδή οι αρχές Οκτωβρίου. Οταν η κυβέρνηση Παπανδρέου θα συμπληρώνει δύο χρόνια βίου από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Και έως τότε; Και μετά;
Δεν πρόκειται, κατά την πρόβλεψη Α. Σαμαρά, να υπάρξουν θεαματικές αποδόσεις – βελτιώσεις στις επενδύσεις, στην περιστολή των κρατικών δαπανών, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Το κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο από το φθινόπωρο θα είναι το βάθεμα της κρίσης, οι αντιδράσεις στη νέα φοροεπιδρομή που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου με τον ανασχηματισμό. Διπλή αποτυχία: Δεν θα επιτύχουν οι εισπρακτικοί στόχοι να δώσουν νέα δημόσια έσοδα, ενώ θα κλιμακωθεί η λαϊκή δυσφορία και διαμαρτυρία. Περισσότεροι «αγανακτισμένοι» και «απελπισμένοι».
* Τι θα συμβεί έπειτα από τρεις μήνες;
Οι εξελίξεις δεν φαίνεται να περιορισθούν στη χειροτέρευση της αγοράς, της κοινωνίας, της ανεργίας. Θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προέδρου της Ν.Δ., μεγαλύτερες.
Ο βίος της κυβέρνησης από τον δεύτερο έως τον τρίτο χρόνο (τον Οκτώβριο του 2012) θα είναι δύσκολος, εάν όχι σκοτεινός. Η νέα λιτότητα θα φέρει οργισμένους καρπούς ανάμεσα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η οργή κατά του δικομματισμού θα γίνει οργή μόνο για την πολιτική της κυβέρνησης, που σημαίνει δύο άλλα δεδομένα.
* Πρώτον, την ανάγκη για μια άλλη πολιτική, που θα μειώσει τους φόρους και θα τερματίσει τις περικοπές εισοδημάτων και συντάξεων. Δεύτερον, την ανάγκη να υπάρξει έμφαση στο τρίπτυχο «περικοπή κρατικών δαπανών – τόνωση της αγοράς – έμφαση σε αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες». Ολα όσα θέλει ως βασικές προτεραιότητες το πρόγραμμα διεξόδου του Αντ. Σαμαρά. Σχεδόν νομοτελειακή βλέπει αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος της Ν.Δ., τη νέα δικαίωσή του μετά τον Οκτώβριο. Γι’ αυτό, αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις για συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο, εμμένει στην «αδιαλλαξία» της πρότασής του.