Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα θέλει και μπορεί να τα καταφέρει.

Και τυπικά από χθες το βράδυ, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα, ένα πολιτικό κενό που στοίχισε στη χώρα. Μια περίοδος που έριξε ακόμη περισσότερο τη χώρα στην παραλυσία, αποδυνάμωσε την κοινωνική συνοχή και πριόνισε την όποια εμπιστοσύνη είχε απομείνει σε εταίρους και συμμάχους ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να τα καταφέρει.
Από σήμερα η κυβέρνηση ξεκινά έναν πραγματικό μαραθώνιο για να αντιστρέψει το κλίμα, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να επιχειρήσει να ανακόψει αρχικά την κατάρρευση και στη συνέχεια να διαμορφώσει τις συνθήκες για να δρομολογηθεί η ανάκαμψη. Το κλίμα είναι δυσμενές και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις διαθέσεις της τρόικας, αλλά και με την αρνητική εικόνα που τείνει να εμπεδωθεί πλέον στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν θα έχει εύκολη ούτε ευχάριστη αποστολή σήμερα στο Eurogroup, όπου οι εταίροι θα ακούσουν, για πολλοστή φορά, τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ συγχρόνως θα έχουν στα χέρια τους μια πρώτη εικόνα των ευρημάτων της τρόικας από την τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.
Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν υπήρχε τεχνική δυνατότητα να συνόδευαν σήμερα στις Βρυξέλλες και να παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση του Eurogroup είτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είτε κάποιοι από τους βουλευτές του που με τόσο θόρυβο πρόβαλλαν στη Βουλή εύκολες λύσεις για τα πάντα.