Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Κατά πόσο η κοινωνία μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο. Ηδη ζούμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει.

Ως εκ τούτου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο τι ακριβώς θα ισχύσει, διότι πολλά ακούγονται αλλά επισήμως κανείς δεν έχει έγκυρη πληροφόρηση. Και ναι μεν οι εταίροι – δανειστές προειδοποιούν ότι οι όποιες συζητήσεις για ελαφρύνσεις όπως η επιμήκυνση θα γίνουν εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, εν τούτοις κανείς δεν γνωρίζει αν μπορούν να εφαρμοστούν.
Δηλαδή κατά πόσο η κοινωνία μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο. Ηδη ζούμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει. Η ανεργία χτυπά κόκκινο και η ύφεση έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Ετσι το ερώτημα είναι αμείλικτο. Από πού θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται.
Πόσο περισσότερες περικοπές μπορούν να γίνουν και σε ποιους. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι ο Αντώνης Σαμαράς δίδει βάρος στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.
«Τώρα τρέχουμε» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κυβερνητικά γραφεία. Και τρέχουν ώστε να βρουν τους πόρους που απαιτούνται, τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω ισχυρό πλήγμα στην κοινωνική συνοχή.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει στους πολίτες ότι οι περιττές δαπάνες περικόπτονται. Με κινήσεις απλές αλλά κάθετες. Ομως αυτό είναι αρκετό; Μπορούν οι πολίτες να πειστούν από τις ενέργειες αυτές πως πρέπει να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι;
Θα φανούν όλα το επόμενο διάστημα. Οι πολίτες θα δείξουν ίσως μια τελευταία ανοχή αν πιστέψουν ότι δεν αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και νούμερα οικονομικά αλλά ως άνθρωποι.
Πάντως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικά αυτό της Αξιωματικής καραδοκούν και θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.