Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δείχνει να κινείται μακριά από την κοινωνία.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση εμφανίζει μια έντονη κινητικότητα. Συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων, συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, παρασκηνιακές συζητήσεις στη Βουλή. Ποιο είναι το αντικείμενο όλων αυτών; Ο εκλογικός νόμος και οι τακτικισμοί που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα των 200 θετικών ψήφων!
Δυστυχώς όμως, όλη αυτή η κινητικότητα αντιμετωπίζεται με απόλυτη αδιαφορία από την κοινή γνώμη. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά άλλωστε, αφού οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Η περικοπή των συντάξεων, η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η ακρίβεια δεν αφήνουν χώρο σχεδόν σε κανέναν για να παρακολουθήσει τις κομματικές ίντριγκες, τα παιχνίδια και τα παρασκήνια γύρω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει εδώ και τώρα τον εκλογικό νόμο. Ισως σε κάποια άλλη εποχή όλα αυτά να είχαν κάποιο ενδιαφέρον ή έστω κάποιο νόημα! Τώρα όμως ποια είναι η ουσία όλων αυτών, όταν όλοι γνωρίζουν ότι έρχεται (ακόμη) ένας δύσκολος -από πολλές απόψεις- χειμώνας;
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δείχνει να κινείται μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Δείχνει να έχει παραδοθεί σε ό,τι αφορά τα πραγματικά προβλήματα και να επιχειρεί να φτιάξει μια παράλληλη ατζέντα, έτσι ώστε να πείσει ότι κάτι κάνει στο πεδίο των θεσμικών αλλαγών και να αλλάξει το «γήπεδο» της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση!
Ολα αυτά όμως θα καταρρεύσουν πολύ σύντομα, υπό το βάρος των πραγματικών προβλημάτων. Το φθινόπωρο δεν είναι μακριά και τότε -μετά τη θερινή ραστώνη- όλοι θα βρεθούμε ενώπιον ακόμη μίας δύσκολης χρονιάς. Και εκείνη την περίοδο δεν θα μπορέσει ούτε ο εκλογικός νόμος, ούτε η αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε ο νέος νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες να δώσει τις «ανάσες» (επικοινωνιακές κυρίως) που θα έχει ανάγκη η κυβέρνηση.