Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Είναι μία λυτρωτική διαδικασία για όσα πράξαμε τον χρόνο που πέρασε, για όσα θέλαμε και δεν τα καταφέραμε.

Για τον καθέναν μας ο απολογισμός των ημερών είναι μία λυτρωτική διαδικασία για όσα πράξαμε τον χρόνο που πέρασε, για όσα θέλαμε και δεν τα καταφέραμε, αλλά κυρίως για εκείνα που δίνουμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα ακολουθήσουμε ή θα αποφύγουμε τη νέα χρονιά. Μπορεί η αισιοδοξία στις μέρες μας να φαντάζει ουτοπία ή ακόμη και παραλογισμός, αλλά είναι μια σωτήρια επιλογή για την ψυχική μας ηρεμία, αλλά και για την υπέρβαση των δυσκολιών της καθημερινότητας που μας ταλαιπωρούν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2013 θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις δυσκολότερες χρονιές της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα είναι η τελευταία, καθώς πολλά σύννεφα σκιάζουν ακόμη τις προοπτικές για αβλαβή έξοδο από τη δίνη που μας ταλανίζει. Το παρήγορο είναι πως η κοινωνία επέδειξε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, μια απίστευτη ωριμότητα και παρά τις επιμέρους συγκρούσεις δεν οδήγησε τις εξελίξεις στα άκρα. Αυτή η ευκαιρία δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε σωστά και δεν αξιοποιήθηκε δημιουργικά για να κάνει η χώρα βήματα μπροστά. Το πολιτικό σύστημα δεν επέδειξε τόλμη και αποφασιστικότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις για να ξεφύγουμε το ταχύτερο από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και του λαϊκισμού.
Τώρα που όλα κινούνται στο όριο, επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια τολμηρή και γενναία ανάγνωση και αποδοχή της πραγματικότητας και των δεδομένων που κινείται ο τόπος, ώστε με αποτελεσματικότητα να γίνουν βήματα εξόδου χωρίς εμφυλιοπολεμική ρητορική και αφορισμούς. Η εθνική συνεννόηση δεν μπορεί να είναι σχήμα λόγου από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν ή εκείνες που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τον τόπο, αλλά πρέπει να γίνει επιλογή υπευθυνότητας. Οσοι θεωρούν ότι όλα αυτά είναι περιττή πολυτέλεια ζουν στον... κόσμο τους και καιρός είναι να επιστρέψουν στην πραγματικότητα.
Είναι κρίμα τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος μιας σκληρής διαδρομής να χάσουμε τον δρόμο και να επιστρέψουμε με οδυνηρό τρόπο σε δράματα που αποφύγαμε την υστάτη ώρα. Υπάρχει ευκαιρία και ελπίδα που δεν πρέπει να χαθεί στον βωμό καμιάς σκοπιμότητας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, ή έστω όσοι το πιστεύουμε, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.