Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Ας θυμηθούν τι έγινε στο παρελθόν.

Η βία και η πιο άγρα μορφή της που είναι η τρομοκρατία δεν είναι, δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε καμιά δημοκρατική κοινωνία. Και η καθολική καταδίκη και απομόνωση της από όλο το πολιτικό φάσμα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της δημοκρατίας. Οι απειλές των παρανοϊκών κουμπουροφόρων μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την πλήρη απαξίωση τους, με τη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου κατά της τρομοκρατίας. Μιά χώρα που υποφέρει, μια κοινωνία που πληρώνει την κρίση δεν έχει περιθώρια να βρίσκεται αντιμέτωπη από τη μια από τους νεοναζιστές και από την άλλη από ακροαριστερούς "τιμωρούς" .

Ποτέ και πουθενά τα προβλήματα μιας χώρας και μιας κοινωνίας δεν τα έλυσε η βία και η τρομοκρατία. Το μόνο που κατάφερε είναι να προκαλέσει νέα δεινά, νέες καταστροφές. Και κάποιοι ελάχιστοι ανεγκέφαλοι που εξακολουθούν να γοητεύονται από το μίσος και το αίμα ας σκεφτούν, αν μπορούν, τι θα σημαίνει για όλους μας ένα ακόμα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα.  Ας θυμηθούν τι έγινε στο παρελθόν με τις δολοφονίες και τις βομβιστικές επιθέσεις των τρομοκρατών και ας αναλογιστούν τις συνέπειες.

Με τα όποια προβλήματα της, με τις όποιες δυσλειτουργίες της η δημοκρατία είναι ιστορικά αποδεδειγμένα η πιο ασφαλής ασπίδα και για τα  κοινωνικά και τα ατομικά δικαίωματα, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας και της ασφάλειας των πολιτών.